Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

STAMBENI KREDITI U NOVOJ GODINI

S
Centar Zrenjanina

Početak je godine i mnogi razmišljaju kako bi ovo mogla biti upravo ta godina u kojoj će rešiti svoje stambeno pitanje. Koje su novine na startu, kakva je situacija sa stambenim kreditima?Mogu li novine iz komšiluka da nam nešto poruče?

Na početku smo nove godine. Mnogi su u ponoć poželeli lepe stvari. Među njima sigurno ima onih koji su poželeli da se u ovoj godini – skuće.

Svaka godina donosi nešto novi na polju nekretnina, posebno stambenih kredita koji su za većinu jedino rešenje da dođu do krova nad glavom. Sopstvenog.

POVOLJNIJE KAMATE ZA DRŽAVNU GRADNJU

Narodna banka Srbije donela je odluku kojom su stvoreni uslovi za povoljnije kreditiranje u okviru državnog projekta izgradnje jeftinih stanova, izjavila je nedavno guverner NBS Jorgovanka Tabaković za Radio Beograd 1.

Ona je objasnila da je cilj odluke da se omogući da učešće za stambene kredite u okviru projekta izgradnje povoljnih stanova bude niže od uobičajenog, odnosno da banka može da finansira 90 odsto umesto dosadašnjih 80 odsto kredita.

Odluka je stupila na snagu 1. januara ove godine.

Zrenjanin je jedan od nekoliko gradova u Srbiji koji su do sada iskazali potrebu da budu deo programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je najavljeno, najmanja spratnost zgrada koje će se graditi za pripadnike sektora bezbednosti biće četiri sprata, cena će u proseku iznositi 500 evra po kvadratnom metru, a za izgradnju jedne zgrade potrebno je oko godinu dana.

PRVI OVOGODIŠNJI KORACI

Komercijalna banka snizila je kamatne stope na stambene kredite sa deviznom klauzulom, osigurane kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, saopšteno je iz te banke.

Kamatna stopa je i u fiksnom iznosu u prvih 36 meseci otplate, a iznos kredita se odobrava do visine kreditne sposobnosti klijenta i sa rokom otplate do 30 godina, navodi se u saopštenju Komercijalne banke.

A KAKO JE U KOMŠILUKU

Kakva je situacija sa stambenim kreditima u susedstvu, u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije?

Kako pišu svi hrvatski mediji. zbog promene zakona o izvršenju, po kom se sada od izvršenja štiti umesto dve trećine, tri četvrtine plate, tek bi svaki treći prošlogodišnji korisnik stambenog kredita, ove godine mogao da zadovolji uslove.

Takođe, smanjuju se iznosi kredita koji se mogu dobiti sa platom koja je manja od prosečne.

Kako pišu hrvatski mediji, gotovo sve banke očekuju smanjenje broja odobrenih stambenih kredita u 2018. godini. U bankama, pak, tvrde da sa tržištu stižu informacije da bi se i cene nekretnina mogle spustiti.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије