Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NAJSIGURNIJE ULAGANJE U NEKRETNINE

N
kuhinja

Ekonomski analitičari prognozirali su drastičan pad svih privrednih aktivnosti u toku pandemije korona virusa. Po mnogima, oporavak svetskog tržišta trajaće godinama.

Sudeći prema podacima koji dolaze iz sveta ali i iz domaćih izvora, tržište nekretnina ne samo što se u rekordno brzom roku oporavilo od „lokdauna“ nego je nastavilo bolje nego pre početka svetske krize.

Trguje se jednako i više nego pre marta a uprkos prognozama da će cene kvadrata ići na dole, to se nije desilo. Štaviše, kod nekih nekretnina cene su i veće nego što su bile pre nekoliko meseci.

Rekordi u Turskoj i Velikoj Britaniji

U Turskoj je zabeležena rekordna prodaja stanova uprkos pandemiji korona virusa, javlja agencija Anadolija a prenosi Telegraf.

Kako navodi Zavod za statistiku Turske, u toj zemlji je u julu, uz podršku javnih banaka i uticaja posebnih akcija, prodaja stanova porasla je za 124,3 odsto na godišnjem nivou i dostigla 229.357 stambenih jedinica. Ovo je najveća ikada do sada zabeležena prodaja stanova u Turskoj.

Kanadsko tržište nekretnina ostvarilo je ovog jula više prodaja nego u bilo kojem drugom mesecu u poslednjih 40 godina, izvestio je BNN Blumberg.

Kanadsko udruženje za prodaju saopštilo je da je ostvareno 62.355 prodaja u julu 2020. godine, što je rekord mesečne prodaje.

Prodaja u julu bila je veća za 30,5 procenata u poređenju sa istim mesecom pre godinu dana i 26 procenata veća nego u junu, što je očigledan oporavak tržišta nakon zamrzavanja usled pandemije COVID-19.

U julu je potražnja nadmašila ponudu, jer je prodaja rasla brže nego broj oglašenih nekretnina za prodaju.

Od sredine jula do početka avgusta u Velikoj Britaniji je prodat i kupljen rekordan broj kuća, pokazali su najnoviji podaci.

Britanski sajt za nekretnine Rajtmuv, koji koristi 90 odsto agencija za prodaju nekretnina, objavio je da je prodat rekordan broj nekretnina, najveći u poslednjih 10 godina, odnosno 20 odsto više od poslednjeg rekorda, prenosi Rojters Politika.

Prosečne tražene cene za avgust, na osnovu podataka prikupljenih od 12. jula do 8. avgusta, bile su 4,6 odsto više u odnosu na godinu ranije, piše Politika.

O situaciji na domaćem tržištu nekretnina već je bilo reči na stranicima ovog bloga.

Šta je dovelo do toga da nekretnine postanu najsigurnija investicija, da li su se promenili prioriteti ljudi ili su mehanizmi potpore kupovine nekretnina dovele do ovog iznenađenja za mnoge, pokazaće naredni period. Ali, kako je pandemija globalni problem tako je i bum na tržištu nekretnina očigledno globalni trend.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије