Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KUĆE NAJTRAŽENIJE U VOJVODINI, STANOVI U BEOGRADU

K
beograd

Podaci Republičkog geodetskog zavoda o prometovanju nekretnina u prvih pola godine, mogu se, najkraće, sažeti ovako: prometa manje a cene sve više.

Za prvih pola godine promet je, u odnosu na isti period prošle godine, opao za 14 odsto, a broj prometovanih nepokretnosti za 13 odsto, dok je količina novca na tržištu opala za osam procenata u ukupnom iznosu prometa od 1,7 milijardi evra.

Istovremeno, nastavljen je stabilan rast prosečne vrednosti prometovane nepokretnosti.
Tokom poslednje tri godine, tržište nepokretnosti u Srbiji doživelo je ekspanziju i najveći rast još od 2008. godine.

Tome su doprinele niske kamatne stope, izmena zakona i legalna gradnja, kao i već uvreženo mišljenje da je ulaganje u nepokretnosti sigurno ulaganje.

Skuplji kvadrati sve češće na kredit

Prosečna cena stanogradnje za teritoriju Srbije u prvom polugodištu 2020. za starogradnju je 997 evra po kvadratu, a za novogradnju 1.337, što je nešto viša cena nego prošle godine.

Stanovi su u prvom polugodištu ove godine plaćani gotovinom u 67 odsto u odnosu na 33 odsto plaćanih iz kreditnih sredstava.

Poređenjem sa istim periodom prethodne godine za pet odsto je više stanova plaćeno iz kreditnih sredstava.

Posmatrano po regionima najveći broj kupoprodaja registrovan je na teritoriji Vojvodine, zatim na teritoriji Grada Beograda, teritoriji Šumadije i zapadne Srbije i teritoriji južne i istočne Srbija.

Znatno je povećan broj prodaja vikendica, koje u ukupnom obimu prometa učestvuju sa jedan odsto.

Najviše novca je učestvovalo na tržištu nepokretnosti u Gradu Beogradu blizu 875 miliona evra, od čega su stanovi 594 miliona evra. Slede Grad Novi Sad sa 199 miliona evra, Grad Niš sa 57 miliona evra, Subotica sa 28 miliona evra, Kragujevac sa 26 miliona evra, Novi Pazar sa blizu 23 miliona evra, Pančevo sa 21 milion evra.

Stanovi u prvom polugodištu 2020. godine imaju najveće učešće u ukupnoj novčanoj sumi sa 57 odsto, odnosno 936 miliona evra.

Vojvođani vole kuće

Ukupan broj prometovanih poslovnih prostora u prvom polugodištu je za 15 odsto manji u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći broj prometovanih poslovnih prostora je na području opština Novi Sad i Novi Beograd.

U prvoj polovini godine na teritoriji Republike Srbije prometovano je ukupno 6.847 kuća.
Vojvodina je na prvom mestu po broju prodaje kuća. U Vojvodini je i najveći broj prometovanog građevinskog zemljišta.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије