Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

MANJE UČEŠĆE, VEĆA RATA

M
evri

Koliko će smanjenje obaveznog učešća za stambeni kredit sa 20 na 10 odsto, koje kao opcija postoji poslednjih mesec dana, povećati interesovanje za stambene kredite i dati vetar u leđa građevinskoj industriji, još je rano da se kaže.

Ali, činjenica jeste da su neke banke, bez obzira na to što preporuka Narodne banke Srbije nije obavezujuća, već promenile svoju poslovnu politiku i počele sa odobravanjem stambenih kredita sa tek 10 odsto učešća.

Manje učešće dobro će doći onima koji u trenutku kad razmišljaju o kupovini nekretnine ne raspolažu dovoljnom količinom gotovine za start. No, nekretnina košta koliko košta, što znači da će se ili mesečna rata povećati ili će banke produžiti iovako dugačak rok otplate. I na sve to, naravno, obračunavati kamatu.

Prema podacima objavljenim u javnosti, nekretnine su se u prvoj polovini ove godine, ipak, najviše kupovale gotovinom. Skoro dve trećine stanova kupljeno je kešom a tek trećina stambenim kreditima, iako je kamata na stambene kredite najniža još od 2010. godine.

Moguće je da će one koji razmišljaju o kupovini prvog stana više obradovati najava da bi se mogla povećati kvadratura na koju se neće plaćati PDV, sa sadašnjih 40 na obećanih 60 kvadrata.

Najavljeno je takođe da bi se mogao smanjiti i procenat izgrađenosti novih objekata za koje je moguće koristiti kredit, sa sadašnjih 80 na 50 odsto izgrađenosti.

Tržište nekretnina vrlo brzo se oporavilo nakon vanrednog stanja i skoro dva meseca potpune zatvorenosti.

Interesovanje za kupovinu je jednako interesovanju u istom periodu prošle godine. Ni cene kvadrata se nisu bitno promenile.

Ipak, stručnjaci tvrde da ekonomske efekte lokdauna još nismo osetili u potpunosti, pre svega zbog hitnih mera državne podrške.

Kada te mere prestanu da deluju, ekonomska situacija će se sigurno promeniti.

Koliko će ono što sledi uticati na interesovanje za stambene kredite ali i na situaciju na tržištu, videće se za par meseci.

Do tada, oni koji su sigurni u svoja primanja sada i u narednih 30 godina, mogu da iskoriste mogućnost da sa smanjenim učešćem, kupe sebi krov nad glavom.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије