Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

POVRATAK KUĆA NA VELIKA VRATA

P
kuca

U poslednjih 11 godina cene kuća u Evropskoj uniji porasle su za čak 42 odsto, objavio je Eurostat, evropska agencija za statistiku.

Od 2010. godine cene kuća su se više nego udvostručile u Estoniji, Mađarskoj, Luksemburgu, Letoniji, Češkoj, Austriji i Litvaniji.

Najveći rast cena kuća u ovom periodu bio je u Estoniji, čak 156 odsto, Mađarskoj 128 odsto i Luksemburgu 124 odsto.

I Srbija prati trendove

Što se tiče Srbije, kuće su u dužem periodu gubile trku sa stanovima. Stanovi su bili traženiji a kuće su se jedva prodavale, pa im je samim tim i cena stagnirala.

Da li su pandemija korona virusa ili prosto svetski, odnosno evropski trendovi uticali, tek ne samo što se kuće u poslednjih dve, tri godine više traže nego im je i cena bitno porasla.

Sigurno je da je i takozvani rad od kuće mnogima promenio perspektivu.

Đaci na onlajn nastavi i roditelji koji rade od kuće u dvoiposobnim stanovima, kojih je opet po statistici najviše, kod mnogih je prelomilo: kuća, pa šta košta nek košta.

Kao da smo odjednom shvatili prednosti života u kući sa dvorištem.

Uzimajući u obzir i da je tehnologija napredovala i da kuća više ne mora biti gutač energije, nego je, uz pametno ulaganje, troškove moguće svesti na troškove stana, nije čudo da su kuće na ceni.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda prošle godine najviše su se kuće prodavale u Subotici, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Zašto je kuća dobar izbor?

Kuća je kraljica komfora. Osim što je možete prilagoditi sopstvenim zahtevima i željama, možete u potpunosti sačuvati privatnost i mir. Možete uživati na vazduhu u privatnosti svoje bašte i okućnice, a velika prednost je i držanje kućnih ljubimaca koje vam je u slučaju života u kući neograničeno.

Sigurno je da će kuće i u budućnosti imati mesto na tržištu nekretnina koje objektivno i zaslužuju.

Zato je možda vreme za one koji se još dvoume, kuća ili stan, da se odluče dok je vreme.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије