Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NAJVIŠE SE PROMETUJU STANOVI I GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE

N
spavaca-soba

Republički geodetski zavod objavio je izveštaj o kretanjima na tržištu nekretnina Srbije u prvom kvartalu ove godine.

Po tim podacima, u odnosu na isti period prošle godine, porastao je i broj kupoprodaja ali i ukupan obim novčanih sredstava.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine bio je 32.164, što je za 6,7 odsto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu iznosio je 1,6 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 22,2 odsto u odnosu na isti kvartal 2021. godine.

Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti imao je promet stanova u iznosu od 889,5 miliona evra, od čega je u Gradu Beogradu za stanove je izdvojeno 562,5 miliona evra.

Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu u prvom kvartalu 2022. godine bilo je 57 odsto što je u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine za 4 odsto više. Za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 143 miliona evra, za građevinsko zemljište 134 miliona evra, za poslovne prostore 81,3 miliona evra, za poljoprivredno zemljište 46,3 miliona evra.

Učešće stambenih objekata (kuća) u ukupnoj količini novca na tržištu u prvom kvartalu 2022. godine bilo je 9 odsto što je na istom nivou kao i u prvom kvartalu 2021. godine.

Učešće građevinskog zemljišta u ukupnoj količini novca na tržištu u prvom kvartalu 2022. godine bilo je 9 odsto što je za 1 odsto više nego u prvom kvartalu 2021. godine.

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom kvartalu ove godine 12 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 4 odsto manje u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U prvom kvartalu 2022. godine 28 odsto stanova u Republici Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 10 odsto manje u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine.

U ukupnom prometu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine, najveće učešće je imao promet stanova. Posle stanova, najviše je prometovano građevinsko zemljište 18 odsto, zatim poljoprivredno zemljište 15 odsto i stambeni objekti 13 odsto.

U proseku, najskuplji kvadrat u starogradnji je plaćan u Starom Gradu u Beogradu, 2.455 evra a u novogradnji na Savskom vencu, 3.310 evra.

Prosečna cena kvadrata u Beogradu je u staroj gradnji 1.680 a u novogradnji 2.165 evra. U Novom Sadu prosečna cena kvadrata u starogradnji je 1.517 a u novogradnji 1.505 evra.

U stambnim kompleksima, najskuplji kvadrat je u Beogradu na vodi 3.357 evra a u Novom Sadu u Park rezidensu 1.655 evra.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије