Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Nekretnina na moru nikad dostupnija

N
kuce-na-moru

Sve veće interesovanje kupaca iz Srbije za nekretnine u Italiji ili Grčkoj vesti su koje su preplavile medije ovog leta.

Da li je to interesovanje zaista veliko ili su u pitanju marketinški trikovi, tek po svemu sudeći previsoke cene kvadrata u Srbiji učinile su da oni koji ga imaju novac ulože na drugom mestu.

Trst je jedno od aktuelnih tržišta nekretnina kom se okrenuo domaći kapital.

U samoj Italiji, gradić pomalo zaboravljen ali nama najbliži.

Prema infromacijama koje se mogu naći na sajtovima, za 50.000 evra u Trstu se može kupiti jednosoban a uz malo sreće i dvosoban stan.

Prema podacima tršćanskih agencija za prodaju nekretnina, cena kvadrata u Trstu kreće se od 1.250 do 3.950 evra a na cene kvadrata najviše utiču opremljenost nekretnine, to da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

Naravno, za kupovinu je potrebno pripremiti i dodatni novac, za depozit, advokata, notara.

Naknade i porez koštaju između 10 i 12 odsto kupovne cene nekretnine.

Nekretnine se na primorju u Grčkoj mogu naći po izuzetno povoljnim cenama. U oblasti Soluna cena kvadrata se kreće od 800 evra pa naviše.

Državljani Srbije od pre deset godina u Grčkoj nemaju ograničenja po pitanju kupovine nekretnine.

I za Grčku je potreban dodatni novac. Taksa za prenos nepokretnosti iznosi 3 odsto za starije a 24 odsto za nekretnine koje su novijeg datuma izgradnje. I notar će uzeti 3 odsto od transakcije, a postoje i troškovi u vezi sa katastrom, advokatom.

I cene na crnogorskom primorju, posle enormnog rasta poslednjih godina, stagniraju. Tumači se to izostankom novih ukrajinskih i ruskih kupaca.

Možda je sada vreme za sve one koji razmišljaju o svom morskom raju.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије