Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Garaža u Beogradu kao kuća u Zrenjaninu

G
kupovina-kuce

Republički geodetski zavod objavio je podatke koji se tiču tržišta nekretnina u prvom kvartalu ove godine.

U tom izveštaju Zavod konstatuje da je nastavljen trend stabilizacije i smirivanja tržišta nepokretnosti koji je obeležio celu prošlu godinu, a nakon izrazito dinamičnog rasta u 2021. i 2022. godini.

Pored smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u prvom kvartalu je došlo do još umerenijeg rasta cena stanova na nivou Republike Srbije.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nepokretnosti iznosila je 1,5 milijardi evra, što je za 2,6 odsto manje u odnosu na prvi kvartal 2023.

Od 1,5 milijardi evra, čak 456 miliona evra dolazi sa delimično regulisanog tržišta. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2024. godine bio je 29.108 što je za jedan odsto manje u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzima prodaja stanova (834 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovane vrednosti.

Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra (8 odsto od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra (8 odsto od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 72,6 miliona evra (5 odsto od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra (4 odsto od ukupne vrednosti).

Kada je reč o načinu plaćanja, sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je jedan procentni poen manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).

Kancelarija javnog beležnika Mirjane Simović Aleksić sa teritorije Osnovnog suda u Novom Sadu je u prvom kvartalu 2024. godine dostavila najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 475, vrednih 42,7 miliona evra.

Javni beležnik Srbislav Cvejić sa teritorije Prvog osnovnog suda u Beogradu dostavio je ugovore sa najvećim obimom vrednosti od 72,9 miliona evra kroz 377 ugovora.

U prvom kvartalu, u Nišu i Kragujevcu zabeležen je međugodišnji rast kupoprodaja nepokretnosti, od 12,9 i 13 odsto.

Novi Sad takođe pokazuje blagi porast broja kupoprodaja za 0,8 odsto, dok se u istom periodu u Gradu Beogradu beleži pad broja transakcija za 3,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Za stanove je u Beogradu u prvom kvartalu 2024. godine izdvojeno ukupno 479,6 miliona evra.

Najveće cene za stanove su postignute u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.350 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, ukupne površine 188 m2, 1.226.888 evra na Savskom vencu.

Najskuplja kuća prodata je u gradskoj opštini Savski venac (Grad Beograd) za 3.182.000 evra. Najskuplje plaćeno parking mesto u prvom kvartalu plaćeno je 73.000 evra, objavio je u svom izveštaju Republički geodetski zavod.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na gradskoj opštini Vračar (Grad Beograd) za 11.500 evra, površine 20 m2, a najviša ugovorena cena poslovnog prostora od 3.098.790 evra, površine 332 m2, ostvarena je na gradskoj opštini Savski venac (Grad Beograd).

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je na teritoriji Grada Novog Sada (katastarska opština Rumenka) po ceni od 50 evra/m2 za parcelu površine 1.096 m2, objavio je u svom izveštaju Republički geodetski zavod.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије