Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

PRVI STAN U ČETVRTOJ DECENIJI

P
kljucevi-od-stana

Statistika pokazuje da se za kupovinu prve nekretnine odlučuju mladi prosečne starosti oko 33 godine.

Ukoliko je kupuju sami, potrebno je da budu zaposleni najmanje 5 godina, koliko traje prosečno vreme da se nešto uštedi, ukoliko su oni koji se odlučuju za kupovinu stana ili kuće zaposleni.

Kredit je za više od polovine onih koji kupuju prvu nekretninu najbolja odnosno jedina opcija da dođu do krova nad glavom.

Oni koji se odlučuju za kupovinu prve nekretnine kupuju stan prosečne kvadrature za Srbiju. To bi bilo oko 60 kvadrata.

Pomoć države

Prethodnih godina, pomoć države mladim bračnim parovima koji ispunjavaju propisane uslove pri uzimanju stambenog kredita, ogledala se u obezbeđenju dela učešća iz budžeta Republike pod – povoljnim uslovima. Važno je da znate da dobijanje stambenog kredita iziskuje dodatne troškove, kao što su troškovi za obradu kredita, kursne razlike (banka vam isplaćuje kredit u dinarima, a vi, verovatno, prodavcu po ugovoru morate da platite u evrima), za procenu vrednosti stana, overu kupoprodajnog ugovora, stavljanje hipoteke u korist banke i druge sudske takse.

Ovog proleća Narodna banka preporučila je bankama da smanje obavezno učešće za stambene kredite. Hoće li ili ne, zavisi od banke do banke.

I porez može da se umanji

Ne treba zaboraviti ni povraćaj PDV-a na kupovinu prve nekretnine, što je takođe jedna olakšica mladima da postanu vlasnici nekretnine.

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu prvog stana, na osnovu podnetog zahteva, ima fizičko lice – punoletni državljanin Repblike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, koji kupuje prvi stan.

Pravo na refundaciju PDV-a može se ostvariti za kupovinu prvog stana, i to za površinu koja za kupca prvog stana iznosi do 40 kvadrata a za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15 m² po svakom članu, koji nije imao u svojini, odnosno susvojini, stan na teritoriji Republike Srbije u periodu od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o prodaji nepokretnosti.

Neophodno je da su svi članovi porodičnog domaćinstva za koje se traži povraćaj PDV-a prijavljeni na istoj adresi kao i kupac u trenutku zaključenja ugovora o prodaji.

Deca pod sopstvenim krovom

Srbija muku muči sa natalitetom. Jedan od važnih faktora njegovog povećanja svakako jeste i lakše obezbeđenje krova nad glavnom.

Uoči izbora, najavljeno je da bi Srbija mogla da sledi model Mađarske, koja mladima sa više dece čini mnoge beneficije koje se tiču kupovine nekretnine.

Hoće li to biti predizborno obećanje ili novi model populacione politike, ostaje da se vidi.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије