Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZA PETINU POSKUPEO KVADRAT U NOVOGRADNJI

Z
kuca-dnevna-soba

Da je zrenjaninsko tržište nekretnina vrlo živo pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda Srbije za prvo polugodište ove godine.

Po nekim parametrima, Zrenjanin se našao u samom vrhu.

Na osmom mestu, sa 1546 prometovanih nekretnina, Zrenjanin se našao na listi gradova sa najvećim obimom nepokretnosti. Ispred Zrenjanina su Novi Sad, Zemun, Subotica, Voždovac, Zvezdara, Novi Beograd, beogradska opština Palilula i Kragujevac.

Što se tiče obima prometa poljoprivrednog zemljišta u prvom polugodištu, Zrenjanin je sa 328 transakcije na prvom mestu a slede ga Sombor, Leskovac, Pančevo, Šabac…

Zrenjanin se našao i u prvih deset opština sa najvećim brojem prometovanih vikendica. U Zrenjaninu ih je prodato i kupljeno 28 a najviše ih je prometovano u Inđiji, Novom Sadu, Beočinu…

Sa 62 prodata i kupljena poslovna prostora, Zrenjanin je na četvrtom mestu, iza Novog Sada, Subotice, Leskovca…

U odnosu na cene u prvom polugodištu prošle godine, najveći porast cena stanova u novogradnji zabeležen je na teritoriji katastarske beogradske opštine Palilula, 31 odsto. U Zrenjaninu su cene stanova u novogradnji u prvom polugodištu porasle 21 odsto i to naš grad svrstava u prvih deset gradova u Srbiji.

U prvoj polovini 2021. godine, na teritoriji Republike Srbije prometovano je ukupno 415 poslovnih objekata. Iako je promet poslovnih objekata u odnosu na ostale nekretnine relativno mali, Zrenjanin je sa 9 kupljenih i prodatih poslovnih objekata u prvih deset gradova u Srbiji.

U prvom polugodištu 2021. godine nepokretnosti su u 84 odsto prometa plaćane gotovinom, a u 16 odsto iz kreditnih sredstava. Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište i to u 99 odsto prometa zemljišta.

Prosečna cena stanova u staroj gradnji u Zrenjaninu u prvom kvartalu ove godine bila je 663 evra. Najmanja postignuta cena bila je 173 a najviša 1119 evra po kvadratu i obavljeno je 140 transakcija.

U novogradnji, prosečna cena kvadrata bila je 998 evra. Najmanja je bila 570 a najveća 1291 evro a ukupno je bilo 78 transakcija.

U prvoj polovini godine, u Zrenjaninu je prodato 426 kuća. Najjeftinija je koštala 1000 a najskuplja 130 000 evra.

Prodato je i 27 vikendica, i to od 2500 evra koliko je koštala najjfetinija do 72 000 evra koliko je bila najskuplja.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије