Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

PREKE, DUŽNE, „NA BRAZDU“, „NA LAKAT“ A MOŽE I SA AJNFORTOM

P
stara-kuca

Toliko je bila vredna, da je ušla i u pesmu. Za onu koju vole, Balašević je spreman da proda i kućerdu na lakat, pa nek je stoput dedina…

Kuća na lakat u vojvođanskom sistemu vrednosti, do skoro, bila je simbol  dobrostojećeg domaćina i bogate porodice. Preporuka za mladoženju.

Kuća je to koja gleda na dve ulice, što u prevodu znači, na ćošku. U jednoj je ulici kuća a u drugoj se proteže dugački zid. Znači to i veliko dvorište i baštu a dvorišta i bašte u takvim kućama nisu prazna.

U Melencima, selu pored Zrenjanina, priča se da su u takvim domaćinstvima, žene išle biciklom da sakupljaju jaja, jer je živina bila smeštena na samom kraju ekonomskog dvorišta. Istina ili ne, tek i ovako se pričalo o bogatstvu porodica.

A, kakve su, u stvari, vojvođanske kuće?

Kuća „na brazdu

Kad su izašli iz lagumica i zemunica, početkom 18. veka i što je još važnije dolaskom Habsburške monarhije na tlo Vojvodine, niču prve nadzemne kuće.

Pravljene su od naboja a osim zidova i pod je zemljani.

To su kuće „na brazdu“. Prve kuće „na brazdu“ imale su samo jednu prostoriju i bile su bez prozora. Svetlost je ulazila kroz vrata, čiji gornji deo je mogao da se otvori. U njoj se spavalo, kuvalo i radilo sve ostalo.

Kako je porodica počela da ekonomski bolje stoji, na tu jednu su se sobu nadovezale, druga, pa treća. U jednoj varijanti ova kuća dobila je samo nadstrešnicu u drugoj trem.

Vrlo slična ovom tipu kuće je dužna kuća, ali ona je već karakteristika 19. veka i znatno bolje finansijske situacije. Za dužne kuće trem je obavezan.

Preke ili „švapske“ kuće

Preke kuće ili „švapske“, kako se kolokvijalno nazivaju na prostoru Vojvodine, znak su ekonomskog rasta i statusa stanovništva. Preke kuće već zidaju majstori, za razliku od dužnih, koje su u većini bile domaćinovih ruku delo.

Sa ulice, za razliku od dužne, imaju dve sobe, takozvane prednje a u nastavku se ređaju kuhinja, stražnja soba, špajz…

Konk kako su ga zvali obični ljudi ili gong pravilnije, pokriveni je hodnik koji se proteže celom dužinom kuće. U konku se leti živi, a najstariji muški članovi domaćinstva, tu i spavaju. Opet se pričalo da ponekog dedu i sneg u konku zaveje.

Ajnfort

Kao i kuća na lakat i ajnfort kapija bila je simbol bogatstva porodice. Kao i neke druge stvari i reči i ajnfort kapiju Vojvođani su preuzeli od Nemaca, sa kojima su dva veka živeli zajedno. U pitanju je modifikovana nemačka reč Einfahrt koja označava pokriveni kolski ulaz u dvorište, veliku ulaznu kapiju kroz koju mogu ući kola, veliki ulazni hodnik. 

Ajnfort kapija bila je neophodan ulaz u kuću jer su svi objekti građeni na regulacionoj liniji, pa se u dvorište moglo ući samo na ovaj način.

Ajnfort ima grandiozne dimenzije, širok je od 3 do 3,5m i visine od 4 do 5 metara. Ajnfort je u dobrostojećim porodicama ukrašen umetničkim detaljima u drvetu, kovanom gvožđu i staklu.

Ajnforta u Zrenjaninu ima još ali o vratima i zrenjaninskim kapijama u jednom drugom blogu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије