Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KAKO UGREJATI HLADNE KROMPIRE?

K
Zgrada suda Zrenjanin

U moru drugih, dramatičnih informacija, skoro nezapaženo je prošle nedelje prošla vest o tome da će javni izvršitelji u naredne dve godine preuzeti od sudova izvršne predmete, od kojih su neki stari 10, 15 pa i 20 godina.

Sudovi očigledno nisu imali kapacitete, volje ili ni jedno ni drugo, da u dužem periodu rešavaju tužbe poverilaca, pa je sad odlučeno da se svi ti predmeti koji su stajali u nekim fiokama, registrima ili depoima, sukcesivno u naredne dve godine prebacuju izvršiteljima, koji će onda naplatu nastaviti.

Tamo gde se stalo pre deceniju ili dve.

Kako su mediji pisali prošle nedelje, najveći broj tih potraživanja su iz oblasti komunalnih usluga, neplaćenog parkiranja, spominje se i pretplata za RTS, računi za usluge mobilne telefonije…

Ako ste zaboravili vi, očigledno nisu vaši poverioci

Hipotetički a vrlo verovatno i praktično, može da vam se dogodi da zbog neplaćenih kazni za nepropisno parkiranje koje su iznosile više od 2000 dinara, kad vaš slučaj preuzmu javni izvršitelji, platite i 20.000 i 30.000 dinara, jer na osnovni dug valja dodati kamate i troškove postupka.

Kako su mediji pisali, ne računajte ni na zastaru. Jeste da vas sud nije obaveštavao, očigledno ni rešavao, ali vaši su poverioci redovno sudu podnosili nove predloge za izvršenje, upravo da dugovi ne zastare.

Da podsetimo, većina dugova koji se odnose na komunalne usluge zastarevaju za godinu dana. Ali zastara važi samo ukoliko poverilac nije učinio nijednu radnju kojom se rok za zastarevanje prekida.

Nisu srećni ni izvršitelji

Po pisanju medija, ni javni izvršitelji nisu presrećni novim poslom, a neki su mediji otišli i korak dalje, pa napisali da je izvršiteljima prebačen “vruć krompir”. Koji se odavno ohladio, ali očigledno nije bio za bacanje. 

S jedne strane, gnev dužnika, kom na naplatu posle deset i više godina, stigne ceh deset i više puta veći, sručiče se na izvršitelje.

S druge strane, kako su u pitanju stari dugovi i tarifa je za same izvršitelje niža u odnosu na izvršenja novijeg datuma, i može prema zakonu iznositi jednu četvrtinu tarife.

Šta može da spase dužnike

Jedna stvar koja možda može da neke dužnike spasi jeste činjenica da se neće baš svi predmeti prosleđivati.

Pre nego što sudije proslede predmete na izvršenje, prvo će morati da izvrše trijažu šta se po zakonu obustavlja. Pa se tako obustavlja namirenje komunalnih dugova u kojima još nije započeto sprovođenje izvršenja, a glavnica ne prelazi 2.000 dinara, ili ako je račun dužnika u blokadi duže od tri godine, a poverilac nije predložio promenu sredstva i predmeta izvršenja.

Da je to za sud ogroman posao, potvrđuje poslednja izjava iz vrha sudske vlasti, da će skupštini biti na odlučivanje prosleđen predlog da se mala dugovanja otpišu.

I još nešto. Pojedini izvršitelji, pre svega iz Beograda, gde je i najveći broj ovih prastarih predmeta, izjavili su da bez uplaćenog avansa od strane poverilaca, postupak neće ni pokretati. Dakle, ukoliko oni koji od vas potražuju nešto ne uplate, od izvršenja ništa.

U svim sudovima u zemlji, bar se tako procenjuje, ima više od milion predmeta koji će biti prebačeni izvršiteljima. Prema onome što se moglo pročitati, jedan broj poverilaca obnavljao je tužbe ali kanda da je slabo plaćao sud. Kod izvršitelja to neće proći.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије