Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZRENJANINSKA VRATA S DUŠOM

Z
vrata-s-dusom

Posebno odličje u nizu zrenjaninskih arhitektonskih dragulja su ulazi u kuću – vrata.

Najprepoznatljiviji ulazi u kuću su sigurno takozvane ajnfort kapije.

Ajnfort je modifikovana reč od nemačke reči einfahrt i označava pokriveni kolski ulaz u dvorište, veliku ulaznu kapiju kroz koju mogu ući kola, veliki ulazni hodnik.

Karakterističan je i prepoznatljiv element vojvođanske arhitekture s kraja 19. i početka 20. veka. Bio je neophodan, jer su svi objekti građeni na regulacionoj liniji, pa se u dvorište moglo ući samo na ovaj način.

Ali, nisu sve kapije ajnfort ali su jednako lepe.

Koliko puta ste vi prošli pored starih, nekad lepih a danas potpuno zapuštenih vrata.

Uska, široka, visoka, niska, obična i ajnfort… Na javnim i privatnim zgradama, manje ili više održavana, i vrata govore o bogatoj istoriji našeg grada.

Pored takvih vrata prolazila je i Otilia Buheker Ilić ali i nekoliko desetina Zrenjaninaca, okupljenih u fejsbuk grupi „Vrata s dušom“.

– Počelo je na jednoj drugoj fejsbuk grupi u kojoj su se okupili oni koji vole da razgovaraju o istoriji Zrenjanina – priča Otilia. – U toj grupi bilo je onih koji su kačili fotografije starih vrata koja su nekada krasila ulaz u isto tako lepe zgrade a onda ih je načelo vreme. U jednom momentu sam pomislila, možemo li nešto da uradimo da ta vrata zablistaju ponovo.

O restauraciji vrata Otilia nije znala ništa. Zato je prvo pozvala svoju prijateljicu Gorjanu Ponjević Balani, čuvenu zrenjaninsku stolarku.

– Morala sam da saznam ima li smisla uopšte razmišljati o restauraciji – kaže Otilia. – Gorjana mi je rekla da se sva ta vrata mogu uspešno restaurirati ali da je restauracija skupa, u proseku za jedna vrata to je cifra oko 1000 evra. Palo mi je na pamet da se oni koji žele da učestvuju u ovoj akciji okupe u posebnoj grupi na fejsbuku. Nazvali smo tu grupu „Vrata s dušom“. I odziv je bio fantastičan, sada nas ima blizu sto. U toj su grupi Zrenjaninci različitih godina i različitih profesija a zajedničko ime je da vole naš grad.

Ideja je da svako od onih koji su uključeni da svoj doprinos u skladu sa svojim mogućnostima.

– Nije u pitanju novac, mada može i to da bude prilog. Ideja je da u Gorjaninoj radionici svako od nas uloži deo vremena u posao oko restauracije. Neko će šmirglati, neko će tesati, neko će farbati, neko će raditi nešto četvrto – kaže Otilia.

Za prva vrata kojima će biti vraćen prvobitni izgled odabrana su vrata u ulici Aleksandra Karađorđevića, u centru grada.

– Mislili smo da je dobro početi od onoga što bi svi mogli da vide. Okupili smo vlasnike, a ima ih više, dogovorili se i krenuli u realizaciju. Malo nas je korona omela ali ne odustajemo. Postoji procedura koja se mora ispoštovati, jer je najveći deo kuća na kojima su vrata pod nekim vidom zaštite – kaže Otilia.

Ukoliko i vi želite da sačuvate zrenjaninska vrata koja imaju dušu, slobodno se pridružite.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије