Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KAD ZVONA ZAZVONE

K
IMG_6889

Da je Zrenjanin, nekada Veliki Bečkerek i Petrovgrad, grad u kom skladno žive pripadnici različitih nacija i konfesija, svedoče zvonici nekoliko crkava u samom centru grada.

Zrenjanin se diči različitim stvarima, a jedna od njih je da je to grad u kom skladno živi više od 20 nacija i nacionalnih zajednica. Da je to tako i to ne od juče nego od pre više vekova, svedoče zvonici nekoliko crkava u samom centru grada. Za ovaj blog odlučili smo da vam ispričamo priče o nekim od crkava, koje možda nisu svima poznate.

USPENSKA CRKVA

Uspenska pravoslavna crkva u Svetosavskoj ulici, najstariji je sačuvan hram u gradu. Izgrađena je 1746. godine a dograđena 1783.

Ikonostas su radili otac i sin Popovići – Dimitrije i Georgije. Zidne slike islikao je znameniti banatski slikar Stevan Aleksić.

VAVEDENJSKA CRKVA

I druga pravoslavna crkva, Vavedenjska, u ulici Cara Dušana, sagrađena je u 18. veku – 1777. godine. U porti crkve nalazi se brest star više od dva veka – legenda kaže da kad su u crkvu prenete mošti jermonaha Prepodobnog Rafaila Banatskog, iz bresta je potekla lekovita voda kojom su vernici lečili bolesne oči, između ostalog.

KATOLIČKA KATEDRALA

Katolička katedrala zove se tako jer se u njenom centralnom delu nalazi katedra – stolica namenjena biskupu. Sagrađena je 1868. godine, posvećena Ivanu (Jovanu) Nepomuku, zaštitniku grada.

Na crkvi se nalazi sat, u koji i danas gledamo iako postoje drugi načini da saznamo koliko je sati. I kad taj stane stane – kao i vreme da stane.

Njena zvona odjekuju gradom. Malo ko zna da ih na katoličkoj crkvi ima čak pet i da nose imena po donatorima. Najveće se zove Aleksandar, i zvoni samo o velikim praznicima i velikim događajima. Ostala, Gizelu, Judit, Ištvana i Imrea čujemo mnogo češće.

REFORMATORSKA CRKVA

Ova se crkva nalazi pored zgrade suda i sa tom zgradom čini izuzetnu arhitektonsku celiinu. Sagrađena je 1891. godine.

Malo ljudi zna da se u ovoj crkvi nalaze orgulje iz srušene bečkerečke sinagoge.

Naime, na početku II svetskog rata, srušena je sinagoga koja je imala odlične orgulje. Najugledniji vernici Reformatorske crkve sakupili su novac, otkupili orgulje koje se danas nalaze u ovoj crkvi i na njima se svira.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије