Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

POREZI KOD PROMETA NEKRETNINA

P
Opština Zrenjanin

Ukoliko prodajete ili kupujete nerketninu nije loše da znate kakve vas finansijske obaveze očekuju u relativno kratkom vremenu. Prave informacije i dobro postavljena finansijska konstrukcija uštedeće vam vreme i živce.

KAPITALNA DOBIT ZA GLAVOBOLJU

Jedno od najčešćih pitanja i nedoumica kod prometovanja nekretninama jeste porez na kapitalnu dobit.

Odnosno, pitanje šta se podrazumeva pod kapitalnom dobiti.

Kapitalna dobit je razlika između cene po kojoj je stan prodat i one po kojoj je nabavljen.

Porez na kapitalnu dobit, plaća isključivo prodavac i on iznosi 15 odsto.

Važno je znati da se porez u ovom procentu plaća na razliku zmeđu nabavne i prodajne cene. U praks,i to bi moglo da izgleda ovako. Stan ste kupili za 30 000 evra. Prodajete ga za 33 000. Porez se obračunava na razliku . odnosno na 3000 evra.

Porez na kapitalnu dobit nećete platiti ukoliko ste vlasnik nekretnine koju prodajtete više od 10 godina.

Ukoliko novac dobijen prodajom nekretnine uložite u kupovinu novog stana, kojim rešavate stambeni problem svoj ili člana svoje porodice i to sve učinite u roku od 3 meseca, takođe niste u obavezi da platite porez na kapitalnu dobit.

Ako ne potrošite sav novac, međutim, moraćete platiti porez na onaj deo koji vam je preostao.

I još nešto: ukoliko novu nekretninu kupite u narednih godinu dana, možete steći pravo na povraćaj plaćenog poreza.

ZAKON I OBIČAJNO PRAVO

Ono što treba da uključite u troškove kod kupovine nekretnina jeste i plaćanje poreza na promet. Iznos ovog poreza je 2,5 odsto od procenjene vrednosti nekretnine.

Po zakonu, ovaj porez trebalo bi da plati prodavac. U praksi, ili po nepisanoj tradiciji, u ime prodavca ovaj porez platiće – kupac.

Zakonski rok za prijavu plaćanja poreza na promet je 10 dana nakon overavanja kupoprodajnog ugovora.

NASLEDILI STE STAN, POREZ VAS IPAK ČEKA

Ukoliko ste nekretninu dobili na poklon ili najčešće, ukoliko ste je nasledili, a namerni ste da je prodate, sledi vam obaveza plaćanja poreza na kapitalnu dobit.

Već smo rekli šta je kapitalna dobit. A kako izračunati razliku kod stanova koji su dugo bili u nečijem vlasništvu.? Koja je nabavna cena stana nasleđenog od dede?

Realnu cenu stana u ovakvim slučajevima utvrdiće nadležna poreska uprava. Kada se utvrdi realna cena i cena po kojoj nameravate da je prodate, to će biti famozna kapitalna dobi na koju ćete platiti porez. Ukoliko, naravno, novcem od prodaje ne nameravate da kupite drugu nekretninu kojom rešavate svoje stambeno pitanje.

O mogućnostima povraćaja PDV bilo je reči u tekstovima na ovom blogu.

Dakle, kad krenete u kupovinu ili prodaju nekretnine, pribavite osnovne informacije jer će vam sve što sledi kasnije biti jednostavnije.

Ukoliko se odlučite da nekretninu kupite ili prodate posredstvom agencije, možete računati da ćete iscrpne informacije o poreskoj problematici ali i druge korisne informacije dobiti od svog agenta.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије