Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

UPIS PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI OD PONEDELJKA

U
biznis

Nepokretnosti će od 1. jula po službenoj dužnosti upisivati notari. Gužve u katastrima nepotrebne, kažu u Republičkom geodetskom zavodu.

Svaka najavljena promena kod građana izazove blagu zebnju. Opravdanu ili ne, to je pitanje, ali najava da će notari od ponedeljka po službenoj dužnosti upisivati nepokretnosti u katastrar, stvorile su gužve u službama.

ŠTA KAŽE REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

Povodom gužvi koje su prethodnih dana nastale pred šalterima službi za katastar nepokretnosti, Republički geodetski zavod obavestio je građane da i dalje mogu podnositi stare ugovore i drugu dokumentaciju potrebnu za upis u katastar u papirnoj formi po starom zakonu do 31. decembra 2020. godine.

„Molimo građane da zbog uvođenja novog sistema upisa u katastar koji počinje od 1. jula 2018. godine ne stvaraju nepotrebne gužve jer će službe za katastar nepokretnosti postupati sa starom dokumentacijom kao i do sada do gore navedenog roka“, stoji u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

JOŠ JEDNOM O NOVOM SISTEMU UPISA

Kupci stanova više neće morati sami da se bave rešavanjem upisa svojih novih nepokretnosti, jer od 1. jula počinje upis po službenoj dužnosti i umesto kupaca to će raditi notari, pišu Večernje novosti.

Zakon o katastru ne ukida mogućnost da građani sami ili preko svojih punomoćnika i dalje traže da se upišu u katastar, naročito ako sumnjaju da će nadležni biti sporiji.

Ako se ispostavi da je postupak upisa već pokrenut po službenoj dužnosti, postupci će se spojiti, a ako nadležni ni nakon 30 dana nije podneo ispravu, postupak će se okončati po zahtevu građana, navode Večernje novosti.

“Upis po službenoj dužnosti će omogućiti da više nemamo neupisana prava na osnovu ugovora i presuda, čime će se izbeći pravna nesigurnost tokom uživanja i prenosa prava na nepokretnostima. Izbeći će se izvršenja potraživanja prethodnih vlasnika, nemogućnost naplate poreza, naplata “Infostana“ od onoga ko nije vlasnik i slične situacije, sve anomalnije koje je prouzrokovao važeći sistem upisa isključivo na zahtev stranke“, rečeno je Novostima u Ministarstvu građevinarstva.

Javni beležnici će preko E-šaltera, u automatizovanoj proceduri, pribavljati izvode iz katastra, neophodne za overu ugovora o kupoprodaji. Posle overe ugovora o kupoprodaji, digitalizovaće ga i slati u Republički geodetski zavod da upiše nepokretnost u katastar.

NEKA SE PRIPREME IZVRŠITELJI

Upis po službenoj dužnosti ne odnosi se samo na notare, za njih ova obaveza počinje 1. jula, a sledeći na spisku su javni izvršitelji, navode Večernje novosti.

Oni će morati da dostavljaju svoje odluke koje su izvršene od 1. novembra ove godine.

Za sudove će ova obaveza početi da važi od 2020. godine. Kada je u pitanju podnošenje zahteva, građani više neće moći da ih podnose u papirnoj formi nakon 31. decembra 2020. godine, pišu Večernje novosti.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије