Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Nagrada za sklad slobode i društvenih veza

N
nagrada-pehar

U svetu arhitekture jedan od najvažnijih događaja je proglašenje Prickerove nagrade.

Prickerova nagrada za arhitekturu smatra se najvrednijom svetskom nagradom za arhitekturu. Dodeljuje se godišnje živim arhitektama od strane Hajat fondacije, koju vodi porodica Pricker. Nagrada se dodeljuje arhitekti čije delo iskazuje kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti.

Dodela ove nagrade je počela 1979. godine. Utemeljio ju je Džej A. Pricker i njegova žena Sindi a često se naziva i Nobelova nagrada za arhitekturu.

Dobitnici dobiju novčanu nagradu, sertifikat, a od 1987. i bronzanu medalju.

Na zadnjoj strani medalje ispisane su tri reči na latinskom – firmitas, utilitas, venustas (čvrstina, korisnost, zadovoljstvo).

Ovogodišnji dobitnika Prickerove nagrade je japanski arhitekta Riken Jamamoto.

Mediji su prethodnih dana preneli detalje iz života ovog 78-godišnjeg arhitekte iz Jokohame.

Njegova karijera obuhvata pet decenija i raznolike projekte, uključujući javne i privatne stambene objekte, obrazovne ustanove, prostorije za građanske aktivnosti, pa čak i planiranje gradova. Jamamoto i njegova firma, Riken Yamamoto & Field Shop, realizovali su projekte u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj, preneli su mediji.

Članovi žirija, obrazlažući svoju odluku, naglasili su sposobnost Jamamotoa da kroz svoje arhitektonske radove promoviše društvenu odgovornost, izaziva tradicionalne arhitektonske norme i, što je najvažnije, podseća nas da arhitektura i demokratija zahtevaju kreiranje prostora voljom zajednice.

Istaknuta je Jamamotoeva izuzetna veština u prekoračenju osnovnih zahteva projekta radi omogućavanja bolje zajednice, uz „zamagljivanje“ granice javnog i privatnog prostora u urbanim sredinama.

Žiri je naglasio da Jamamoto donosi dostojanstvo u svakodnevni život, pretvarajući obično u izuzetno i smirenost u veličanstvenost, preneli su mediji.

Jamamoto je 53. osoba nagrađena Prickerovom nagradom i deveti japanski dobitnik.

Po njemu, kako su preneli mediji, prepoznavanje prostora je prepoznavanje cele zajednice.

Privatnost je važna, smatra nagrađeni arhitekta, ali važne su i društvene veze.

Na arhitekti je, smatra Jamamoto, poštovati individualne slobode ali i promovisati život u zajednici, kao o sklad među različitim kulturama i generacijama.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије