Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Proja među velikanima

P
proja

Među 50 najboljih hlebova na svetu, prema mišljenju CNN, našla se i pogača ili hleb iz Srbije – proja.

Američki portal objasnio je svojoj čitalačkoj publici da je proja u stvari hleb napravljen od kukuruznog brašna, da je u Srbiji omiljeni pratilac mesnim čorbama i da se poslužuje direktno iz rerne. Ponekad se obogati kajmakom ili čvarcima.

Proja je, bar ona prava, autentična, jedno siromašno jelo. Predstavljala je zamenu za hleb koji se mesio od belog pšeničnog brašna, kog nije bilo u svakom domaćinstvu.

Kukuruza je bilo, pa se od njega grubo mlelo brašno, pre bi se reklo griz, i to je bio osnovni sastojak proje. Koji komad jaja, voda, so i kukuruzno brašno i eto jela.

Te se i takve proje sećaju starije generacije. Osim što se jela po kućama i đaci su je redovno dobijali za užinu. Bila je to jedna od najneomiljenijih užina šezdesetih i sedamdestih godina prošlog veka. Suva pogača koja se mrvi i zaseda.

U međuvremenu i proja je doživela transformaciju. U samu smesu za pogaču polako se dodavao sir, pavlaka, kisela voda, jogrut, ulje, a onda i salama, šunka, povrće, čvarci…

Menjao joj se i oblik, pa je od pljosnatih kocki stigla i do oblika mafina.

Za nekoliko decenija, proja je postala moderno, zdravo i poželjno jelo, neizostavno na švedskim stolovima i keterinzima.

Sad joj je stiglo i svetsko priznanje i to potpuno opravdano.

CNN nije rangirao hlebove ali na listi 50 najboljih iz celog sveta su se našli i hleb bolani iz Avganistana, lavaš iz Jermenije, baget iz Francuske, irski hleb sa sodom, italijanska ćabata, meksičke tortilje i đevrek iz Turske.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије