Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Energetski pasoš postaje obaveza

E
soba

U narednih deset godina sve stambene zgrade, u narednih pet privredni objekti a u naredne tri godine svi javni objekti moraju imati energetski pasoš.

Pod stambenim zgradama podrazumevaju se i individualne kuće, izuzeti su jedino pomoćni objekti i vikendice.

To je dokument koji vlasnicima pokazuje koliko njihov objekat troši energije ali i iznos koji je potrebno investirati kako bi objekat postao energetski efikasniji.

Izrada energetskih pasoša, naravno, i košta. Po sadašnjem cenovniku, izrada se kreće od 100 evra pa naviše, u zavisnosti od tipa i veličine objekta.

Zakonodavac tvrdi da će sprovođenje ovog zakona biti rigorozno. Kazne su već propisane i kreću se od 25.000 do 50.000 dinara. Veći problem mogla biti činjenica da nekretnina neće moći biti prodata ukoliko ovaj dokument ne poseduje.

Jednom kad nekretnina dobije energetski pasoš, on vredi u narednih deset godina.

Profesionalni upravnici već pohađaju sertifikovane seminare i obuke koji se tiču poboljšanja energetske efikasnosti zgrada.

Zakon je prepoznao upravo profesionalne upravnike ali i lokalnu samoupravu kao najvažnije karike u primeni izmenjenog i dopunjenog zakona.

Sve zgrade građene posle 2012. godine već poseduju energetski pasoš.

Energetske pasoše izdaju isključivo organizacije ovlašćene od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i ovaj dokument je neophodan za dobijanje upotrebne dozvole u fazi tehničkog prijema zgrade.

Pasoš sadrži opšte podatke o objektu, kao što su ime vlasnika, generalije, lokacija, projektanti, fotografiju zgrade, energetski razred. Energetski rаzred zgrаde određuje se nа osnovu podаtkа o potrošnji energije zа grejаnje nа godišnjem nivou.

Takođe, pasoš sadrži i klimаtske podаtke, podаtke o termotehničkim sistemimа i elementimа termičkog omotаča, podatke o izolaciji, kao i prozorima koji su postavljeni na objektu. Sadrži i detaljan proračun o potrošnji energije.

Istraživanja su pokazala da je čak 85 odsto objekata u Srbiji energetski neefikasno.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије