Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZIMSKE GASTRO ČAROLIJE

Z
kobasicijada belo blato (3)

Retko ko može da odoli domaćim specijalitetima kao što su čvarci, švargle, kobasice, pihtije. Zima se lakše preživi uz malo viška kalorija.

Kad počne februar, odnosno kad se završe svi praznici, počinju manifestacije po kojima su Zrenjanin i njegova okolina postale poznate.

Manifestacije posvećene gastro čarolijama, đakonijama spremljenim po tradicionalnim recepturama koje retko koga ostavljaju ravnodušnim.

Jedna od tih manifestacija je čuveni festival čvaraka „Čvarak fest“ koji se već osam godina održava u Mužlji.

Manifestacija posvećena njegovom veličanstvu čvarku, a za titulu najboljih majstora čvaraka iz godine u godinu takmiči se sve više ekipa.

Čvarci su tradicionalna zimska hrana ovih prostora. Recept za dobre čvarke čuva se u porodici kao relikvija. Dobro istopljeni (a i mast treba da bude bela i bez grizlica) jedu se prvih dana uz obavezni kiseli kupus, kad već malo duže stoje, domaćice će ih podgrejati a na kraju će završiti samleveni, u pogačicama.

Osim čvaraka, na zimskoj trpezi obavezni su i bela kobasica, švargla, krvavica…

Bez domaćih kobasica mnogi ne mogu da zamisle zimsku trpezu. I recept za domaće crvene kobasice porodična su vrednost.

Ne treba zaboraviti ni suve butkice i kolenice.

A tek slanina: pančeta ili ona bela, sapunjara, a može i bela nedimljena, samo iz salamure.

Šunka, na proleće ili početkom leta, kad stigne paradajz.

Da ne zaboravimo pihtije. Što se tiče pihtija, ravnodušnih nema. Pihtije se ili obožavaju ili se ne podnose.

Nekada se od svinje, koja se teško gajila, nije bacalo ništa.

U pihtije se stavlja ono što drugu primenu ne može da nađe: kožura, uši, papci, repovi, a butkica u pihtijama novijeg je datuma. To su takozvane moderne pihtije.

Kuvaju se dugo, dugo, a onda razliju u plitke posude (nekad u plitke tanjire), pospu belim lukom i alevom paprikom.

Kad se od svinje sve upotrebi, ostaci ostataka služe da se skuva sapun. I zanimljivo, i domaći sapun prodaje se na ovakvim manifestacijama i sve je traženiji.

Bilo kako bilo, „Čvarak fest“ je prošao ali ne treba zaboraviti da nam sledi „Kobasicijada“ u Belom Blatu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије