Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

VESTI IZ SVETA NEKRETNINA

V
Gradiliste u Zrenjanin

Više građevinskih dozvola a više i stambenih kredita.

U novembru prošle godine, za kada postoje podaci, izdate su 1.672 građevinske dozvole. Ako se posmatra period od početka godine, u prvih jedanaest meseci izdato je ukupno 18.016 dozvola, što je za 6,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. U tom periodu, predviđena vrednost radova je povećana za 3,6  odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja izdatih dozvola, u novembru 2018. izdato je 77,7 odsto dozvola za zgrade i 22,3 odsto za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 65,6 odsto odnosi se na stambene i 34,4 odsto na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove.

Prema dozvolama izdatim u novembru 2018. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.076 stanova s prosečnom površinom od 71 kvadratni metar. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 7 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 149,7 m², a 90,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 64,5 m².

Predviđena vrednost radova novogradnje u novembru 2018. iznosi 83,5 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 41,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobačka oblast (10,4 odsto), Braničevska oblast (7,8 odsto), Južnobanatska oblast (7,3 odsto) i Zlatiborska oblast (6,5 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,4 odsto.

U skladu sa ovim podacima su podaci objavljeni u vezi sa stambenim kreditima.

Za 11 meseci prošle godine odobreno je 71,1 milijarda dinara stambenih kredita. Koliko je povećanje stambene aktivnosti u pitanju govori podatak da je, na primer, 2014. godine iznos stambenih kredita bio 32,3 milijarde dinara.

Da bi se ovo moglo dogoditi nagovestili smo u jednom od blogova sa početka prošle godine u kom smo pisali o stambenim kreditima. Stambeni krediti zaista nikad nisu bili povoljniji i očigledno je da su mnogi te pogodnosti iskoristili.

U prvih šest meseci primene elektronskog sistema eŠalter građani i privreda su podneli čak 130.000 zahteva za upis u katastar, od čega približno 53.000 preko javnih beležnika, saopštio je Republički geodetski zavod.

Procenat elektronskih zahteva za samo pola godine dostigao je već 40 odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom (RGZ).

Prosečno vreme za rešavanje predmeta je smanjeno sa 25 na pet dana

Od 1. jula 2018. godine građani i privreda više nemaju direktan kontakt sa Republičkim geodetskim zavodom, Poreskom upravom i lokalnom poreskom administracijom, već sve poslove oko dobijanja lista nepokretnosti, overe kupoprodajnog ugovora, dobijanja rešenja o upisu nekretnine i podnošenja poreskih prijava mogu da završe kod javnog beležnika.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије