Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Povećan promet svih nekretnina, prednjače garaže

P
kuca-kljuc

Republički geodetski zavod objavio je statističke podatke sa tržišta nekretnina za prvu polovinu ove godine.

Prema tim podacima, broj kupoprodaja u prvom polugodištu ove godine nadmašio je prvo polugodište 2021. godine za četiri odsto sa brojem od 68.274 kupoprodaja. Broj kupoprodaja u prvom polugodištu 2022. u odnosu na isti period prethodne godine u prometu garažnog prostora porastao je za 22, poslovnih prostora za 9, stanova za 8, poljoprivrednog zemljišta za 6 a stambenih objekata (kuće, vikendice i stambene zgrade za kolektivno stanovanje) za 5 odsto.

Vrednost tržišta nepokretnosti prema podacima iz realizovanih ugovora u prvom polugodištu dostigla je iznos od 3,6 milijardi evra. U poređenju sa istim periodom prethodne godine došlo je do povećanja količine novca na tržištu nepokretnosti za 25 odsto.

Kada je reč o obimu novčanih sredstava na tržištu, po vrstama nepokretnosti, u prvom polugodištu 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do porasta kod garažnih prostora za 59, građevinskog zemljišta za 39, poslovnih prostora za 37, stanova za 28, stambenih objekata (kuće, vikendice i stambene zgrade za kolektivno stanovanje) za 21, i poljoprivrednog zemljišta za 8 odsto.

U teritorijalnom pogledu najviše prodaja nepokretnosti u prvom polugodištu 2022. realizovano je na teritoriji Vojvodine, zatim Grada Beograda, Šumadije i Zapadne Srbije, a najmanje na teritoriji Južne i Istočne Srbije. Međutim, kao i do sada, najskuplje nekretnine prodate su u Gradu Beogradu pa je i najveća količina novca prometovana na teritoriji Grada Beograda.

Zemljom se najviše trgovalo u Zrenjaninu

Najveći obim prometa poljoprivrednog zemljišta ima Zrenjanin – 285, Sombor – 265, Leskovac – 239, Subotica – 226, Šabac – 219, Pančevo – 218, Čačak – 179, Sremska Mitrovica – 176, Bačka Topola – 173, Novi Sad – 170.

Prodavale su se i kupovale i vikendice. Najviše u Inđiji – 87, Novom Sadu – 43, Beočinu, Zrenjaninu i Irigu – 33, Sopotu – 30, Sremskim Karlovcima – 26. Poslovni objekti se prometuju u malom procentu. Najviše registrovanih kupoprodaja poslovnih objekata na teritoriji Srbije u period od 2019. do prve polivine ove godine je u Novom Sadu – 183, Subotici – 87, Leskovcu – 74, Zrenjaninu – 66, Šapcu – 63.

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom polugodištu ove godine 12 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 4 odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. godine.

Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U prvom polugodištu 2022. godini 28 odsto stanova u Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 8 odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. godine.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије