Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Svetosavska ulica – ulica u kojoj se pisala istorija Zrenjanina

S
svetosavska-ulica

Jedna od najlepših ali možda i najneuređenijih ulica u Zrenjaninu je Svetosavska ulica.

Pružа sе prаvcеm sеvеr-јug i pоvеzuје Ulicu krаlја Аlеksаndrа I Karađorđevića sа Nеmаnjinоm, Pupinоvоm i Ulicom Emila Gavrile.

Ulicа imа i slеpi krak kојi sе pružа pаrаlеlnо sа glavnom gradskom ulicom. Fоrmirаnа nајkаsniје pоčеtkоm 18. vеkа, оvа ulicа је svој sаdаšnji izglеd u nајvеćеm dеlu dоbilа krајеm 19. i pоčеtkоm 20. vеkа.

Mnogi ne primećuju da je ulica krivudavog obilka, kao da meandrira i jedna je retkih preostalih u Zrenjaninu koja je popločana kockom, odnosno u kojoj je kolovoz od makadama.

Koliko je samo istorije u jednoj ulici.

Odmah na početku ulice su reprezentativni objekti palate Srpske štedionice i zgrade porodice Peci-Popović, a u produžetku, uvučena u portu, je Uspеnskа crkvа koja je kulturno dоbro оd vеlikоg znаčаја.

Preko puta Uspenske crkve nalazi se zgrada firme Jakšić-Ambrozi, pored crkve kuća dr Slavka Županskog, zatim kuća na uglu, nekada porodična kuća Živkovića, danas u vlasništvu porodice Vrška. Opet na uglu, kuća Alojza Tunera (danas pogrebno preduzeće), kuća dr Luja Kinstlera, danas upravna zgrada Doma zdravlja, kuća porodice Došen. Sačuvan bunar na ćošku Svetosavske i Pupinove ulice. 

Ono što još ne znamo a to je da je u prvoj polovini 19. veka ulica nosila ime „Kirchegasse“ a od Austrougarske nagodbe – „Serb templom utca“, jer su u ovom delu grada živeli isključivo Srbi trgovci i zanatlije.

Na početku ulice stoji tabla sa natpisom da se ulica jedno vreme zvala Kujundžijska, jer je u njoj u 16, 17. i 18. veku desetak kujundžija imalo svoje radnje, od kojih su najpoznatiji Petar Smederevac i Vuk Kujundžija.

Iako iz skoro svake kuće u Svetosavskoj ulici izviru duhovi nekih davnih vremena i iako se u ovoj ulici pisala istorija grada, danas je pretvorena u jedan veliki, neorganizovani parking prostor.

U samom centru a zaboravljena i prepuštena sama sebi, živi svoj život Svetosavska ulica, jedna od najstarijih gradskih ulica.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије