Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Dnevna soba – mesto za život

D
dnevna-soba

Iako danas ne možemo da zamislimo stan ili kuću bez dnevne sobe, žile kucavice svake zajednice koja živi u istom prostoru, dnevna soba procvat doživljava tek u drugoj polovini 20. veka. Mnogi smatraju da je za ovakav koncept dnevne sobe kakvom je danas znamo najzaslužnija pojava televizora.

Televizor je zahtevao poseban prostor a da bi se gledao program emitovan preko TV kutije bio je potreban udobno organizovan prostor i tako je dnevna soba postala sastavni deo svakog stambenog prostora.

Kako je bilo pre?

U bogatijim kućama mesto na kom su se ljudi okupljali bili su saloni. U salonu su primani gosti, posetioci ali to nije bila prostorija u kojoj su boravili svi članovi porodice. Žene su imale svoje prostorije, deca dečije sobe a muškarci svoje klubove.

U manje bogatim kućama centralni deo bila je kuhinja. U kuhinji se kuvalo, provodio dan a vrlo često i spavalo. U kuhinji je uvek bilo toplo, što je bilo posebno važno zimi. Eventualno se u nekim drugim sobama spavalo, ali se one  nisu grejale.

Do 60-tih godina prošlog veka, tradicionalne vojvođanske kuće imale su nešto nalik dnevnoj sobi – prednju sobu. U prednjoj sobi retko se boravilo. Služila je više kao statusni simbol, eventualno su se u njoj primali gosti za slavu a u njoj su se čuvale porodične relikvije.

Dakle, soba je bilo samo se u njima nije živelo.

Dnevna soba doživljava procvat i sa masovnom gradnjom zgrada višeporodičnog stanovanja.

Sve to na ovim prostorima vezuje se za drugu polovinu 20. veka.

Kad je jednom ušla u naše živote, bez dnevne sobe se više nije moglo.

Njeno se uređenje kroz vreme menjalo ali je i danas mesto okupljanja porodice.  

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије