Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NEKRETNINE U ŽIŽI

N
centar grada Zrenjanina

Novosti iz sveta nekretnina i poslovanja koje nije loše imati na umu. Porez i kod notara a izvršitelji mogu da stave zabranu na samo pola plate i penzije.

Kupci stanova moći će od 2019. godine porez na imovinu da prijave preko javnog beležnika preko koga su obavili i kupovinu nekretnine. Izmenama Zakona o porezu na imovinu beležnici se ovlašćuju da predaju poreske prijave. Tako se pojednostavljuje postupak, ali će novi vlasnici i dalje imati pravo da se sami jave poreznicima. Uslov je da to učine u roku od 30 dana.

Precizira se i momenat od kada počinje obračun poreza za objekte u izgradnji. Oni koji premašuju 500 kvadratnih metara podmirivaće porez godinu posle pravosnažnosti prve građevinske dozvole.

Opštine i gradovi će od drugih opština, javnih preduzeća i beležnika i izvršitelja moći da traže podatke značajne za utvrđivanje poreske obaveze. Ukratko, imaće način da dođu do svih obveznika koji im se nisu sami javili, ali i da saznaju imaju li još negde neku nekretninu i plaćaju li obaveze za kvadrate koji nisu upisani u katastar, piše E-kapija.

KOLIKO JE KUPAC/PRODAVAC RIZIČAN?

Sva preduzeća u Srbiji koja se bave prometom nepokretnosti moraju od nedavno da primenjuju posebne smernice za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

Posrednici će pre zaključivanja ugovora o prodaji ili izdavanju nepokretnosti morati da urade analizu i procenu stranke, odnosno, budućeg kupca/prodavca stana, kuće, objekata, zemljišta…

Proveravaće se i oni koji kupuju nekretninu preko advokata i zastupnika, a koji to žele da urade iako nikada nisu videli nekretninu za koju su zainteresovani.

Takođe, funkcioneri, kao politički izložene ličnosti, kako se navodi, „predstavljaju visoko rizičnu stranku“ pa će i oni biti predmet „istrage“ posrednika u prometu nepokretnostima, prenose mediji.

PROMENE I KOD IZVRŠITELJA

Izvršitelji bi ubuduće mogli prinudno, sa računa, da naplaćuju maksimalno do polovine, umesto sadašnjih najviše dve trećine plate ili penzije. Ovo je jedno od rešenja koje nudi Radna grupa Ministarstva pravde, zadužena za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Uporedo sa izmenama zakona, koje usvaja Narodna skupština, Ministarstvo razmatra i mogućnost izmena tarifa koje usvaja ministar pravde. U planu je smanjenje troškova izvršnog postupka, kao i naknade izvršitelja u slučajevima gde je uložen minimalni rad, pišu Novosti.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије