Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Dva veka Gradske kuće – istorija koja obavezuje

D
gradska-kuca

Vrh kupole na Gradskoj kući u tišini je ispravljen, kako bi se sprečilo da se iskrivljen sruši. Naravno, prvi razlog za to je bezbednost onih koji pored zgrade prolaze a drugi, nadamo se, jeste koliko toliko očuvanje i zaštita spomenika kulture od velikog značaja.

Gradska kuća u Zrenjaninu pre tri godine trebalo je da proslavi i obeleži dva veka.

Kako bi ta proslava izgledala nikada nećemo saznati. Proslavu dvestotog rođendana sprečila je pandemija koronavirusa.

Pandemija je skoro i prošla a rođendan više niko i ne spominje.

Ipak, nakrivljeni vrh podsetio nas je kakvo blago imamo a posebno kako se prema njemu ophodimo.

Danas Gradska kuća, a nekada sedište Torontalske županije, najreprezentativnija palata starog jezgra grada, nastala je na prostoru najužeg jezgra, takozvanog „Varoškog kvarta“ koji je urbanistički formiran još u 18. veku.

Prvobitnu Županijsku palatu sagradio je Josif Fišer između 1816. i 1820, nekoliko godina nakon katastrofalnog požara koji je 1807. godine uništio gotovo celokupno graditeljsko nasleđe Velikog Bečkereka 18. veka.

Zgrada je proširena, rekonstruisana i modernizovana u periodu od 1885. do 1887, po planovima najpoznatijih budimpeštanskih arhitekata toga doba, Edena Lehnera i Đule Partoša.

Od kada je sagrađena u stilu akademizma sa elementima neobaroka, pa do danas, zgrada nije menjala svoju namenu, a skoro je u potpunosti sačuvala i svoj autentičan izgled.

Poslednja delimična sanacija rađena je 2005. godine, dakle skoro pre dve decenije.

U sklopu Gradske kuće nalazi se i Županijski park, ili Gradska bašta, kako je zovu Zrenjaninci.

Ni u parku koji je pod zaštitom kao spomenik prirode godinama nije rađeno ništa ozbiljnije na njegovoj zaštiti ili unapređenju.

Gradska kuća i park u sklopu nje u svim turističkim bedekerima navedeni su kao nešto što se prilikom posete Zrenjaninu ne zaobilazi.

Lepše od toga nemamo.

Istovremeno, ta lepota i vrednost obavezuju. Izdržali su dva veka i predstavljaju istoriju grada u malom. Bez brige i posebne pažnje teško da će preživeti.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије