Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Od Đurice do kapetana

O
lesnina

Zrenjanin živi građevinsku ekspanziju. Gradi se u svakoj ulici i na svakom ćošku, nove zgrade i novi kompleksi niču po čitavom gradu. Mnoge od tih zgrada pa i kompleksa već uveliko imaju stanare a zanimljivo je da ni građani a ni investitori nisu novim delovima grada dali ime.

I, da li će biti kao u onoj pesmi Bijelog dugmeta “Po meni se ništa neće zvati” ili će vreme biti kum i krstiti iznikle delove našeg grada, na to ćemo morati da sačekamo.

Kao što novi delovi grada još nemaju imena, tako je zanimljivo i što stari zadržavaju imena koja su se toliko uvrežila da im ne smeta ništa što se potpuno zaboravilo kako su ime dobili.

Ko bi danas znao da se naselje Berbersko, koje je u međuvremenu dobilo i dodatak Novo Berbersko, zove po nekadašnjem gradonačelniku Zrenjanina Đurici Berberskom.

On je imao zgodno zemljište za prodaju, a sve više radnika koji su dolazili u grad trbuhom za kruhom trebalo je negde da živi. Po povoljnim uslovima, kupovali su placeve a naselje je nicalo.

To izvorno naselje Berbersko, ima male, skromne kuće sa malim dvorištima i okućnicom.

Skoro vek kasnije, neko je shvatio da je lokacija izuzetna, pa je niklo Novo Berbersko, gde su kuće mnogo, mnogo drugačije nego u onom starom.

Štošta se promenilo ali je Berbersko preživelo.

Naselje Lesnina dobilo je ime po prodavnici nameštaja “Lesnina” koja se nalazila u prizemlju zgrade. “Lesnina” je nekada, pre pola veka, bila brend. U Zrenjaninu “Lesnine” odavno nema, ali ime je naselju ostalo.

Nema ni zrenjaninske šećerane ali naselje oko gradskog bazena i dalje nosi to ime, baš kao i Šećeranski park.

Nema ni Duvanike, fabrike koja je prerađivala duvan i pravila cigare i cigarilose, ali se deo Zrenjanina i dalje zove baš tako – Duvanika.

Zaboravili smo šta je značio 4. jul ali naselje i dalje tako zovemo a mnogi ne znaju ko je bila Ruža Šulman ali deo grada i dalje nosi njeno ime.

Kažemo Kapetanija, a odavno nemamo ni reku, ni brodove, ni kapetane ni kapetaniju.

Zeleno polje ostalo je zeleno samo u nazivu naselja. Niti je zeleno niti je polje, odavno.

Istina je da već odavno ne niču gradska naselja, urbanisti su se odlučili na drugačiji način podmlađivanja stambenog fonda.

Hoće li to što niče i što se gradi ostati bezimeno, anonimno, ili će vreme i novi ljudi doneti i nove nazive, videćemo. 

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије