Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DOŠLO VREME ZA ULEPŠAVANJE

D
centar grada Zrenjanina

Zrenjanin je podeljen u zone i blokove za koje će važiti posebna pravila u vezi sa uređenjem izgleda zgrada. Grad planira da preko konkursa učestvuje u sufinansiranju sređivanja fasada.

Grad Zrenjanin među prvima je koji je svojom odlukom uredio oblast uređenja zgrada i stambenih jedinica. Iako će do primene ove odluke sigurno proći meseci, jer je, između ostalog, potrebno doneti i posebne pravilnike i što je još važnije obezbediti novac u budžetu, dobro je da se o ovoj oblasti uopšte i razmišlja.

GRAD PODELJEN NA ZONE I BLOKOVE

Odlukom su utvrđene urbanističke zone i blokovi u okviru kojih se propisuje obaveza tekućeg i investicionog održavanja i unapređenja svojstava stambenih, stambeno – poslovnih i poslovnih zgrada, zgrada javne namene, zgrada koje su proglašene za kulturno dobro, kao i zgrada u zaštićenim kulturno – istorijskim celinama radi ostvarivanja javnog interesa, odnosno u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu i imovinu veće vrednosti.

Tako su gradu formirane ekstra zona, kao i zone I, II, III i IV. Za svaku od ovih zona važe posebna pravila.

Na primer, u “ekstra zoni” zabranjeno je postavljanje klima uređaja na delovima zgrade okrenutim ka ulici. U zonama označenim kao “ekstra zona” i “I zona” zabranjeno je vršiti promenu spoljnog izgleda zgrada, odnosno promenu izgleda uličnih fasada, zastakljivanje balkona, prostiranje veša, ispisivanje grafita, kao i postavljanje svetlećih reklama na delovima zgrade okrenutim ka ulici.

U zonama označenim kao “ekstra zona” , “I zona”, “II zona”, “III zona” i “IV zona”, obavezno je preduzimanje neophodnih radnji u cilju tekućeg održavanja zgrade i spoljnog izgleda zgrade, kao i investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrade u cilju unapređenja uslova stanovanja, očuvanja i unapređenja vrednosti stambenog fonda uz unapređenje energetske efikasnosti, smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i racionalnog korišćenja resursa.

I GRAD ĆE UČESTVOVATI

Skupština grada donosi i akt o minimalnoj visini učešća vlasnika posebnih i samostalnih delova zgrada u troškovima tekućeg i investicionog održavanja zajedničkih delova zgrada na teritoriji grada Zrenjanina.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије