Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ŠTA KAD CURI KROV A NOVACA NEMA

Š
Zrenjanin Bagljas pogled sa visine

Novi Zakon o stanovanju propisao je obavezu investicionog održavanja ali kase su još prazne. Šta su čije obaveze uvek je dobro znati.

Letnje nepogode kojih, čini se, nikad nije bilo više nego ovog potpuno netipičnog leta, mnogima su napravile velike probleme. Olujni vetar, najviše, pravi problema krovovima. Nedavno je u Subotici na jednoj zgradi vetar oduvao krov a stanari u višespratnici ostali su pod vedrim nebom. Pomoć traže ali kao da nema adrese za njih.

ZAKON JE JASAN ALI JE KASA PRAZNA

Zakon o stanovanju propisao je obavezno izdvajanje za investiciono održavanje.

Obavezno je i tekuće održavanje. Zakon je propisao ali je kratko vreme da se kasa napuni. Još jednom bi valjalo ponoviti zato šta je čija obaveza u novom lancu stanovanja. Kako smo već pisali o obavezama i pravima upravnika zgrade, bio on profesionalni ili iz redova samih stanara, možda bi trebalo reći nešto o obavezama vlasnika ili korisnika stanova.

ODRŽAVANJE I ČUVANJE

Vlasnici ili korisnici samostalnih delova zgrade imaju obavezu da održavaju svoje delove zgrada.

Održavanje zgrade vrši se kroz hitne intervencije, tekuće održavanje i investiciono održavanje.

Hitne intervencije su aktivnosti koje se bez odlaganja izvršavaju radi zaštite života i zdravlja ljudi, njihove sigurnosti, zaštite imovine od oštećenja i dovođenje zgrade, njenih delova, uređaja, instalacija i opreme u stanje ispravnosti, upotrebljivosti i sigurnosti.

INVESTICIONO ODRŽaVANJE

Investiciono održavanje je izvođenje građevinsko – zanatskih, odnosno drugih radova u zavisnosti od vrste objekta u cilju poboljšanja uslova korišćenja zgrade u toku eksploatacije.

Obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete, imaju sva lica koja vrše poslove upravljanja zgradom. Održavanje zgrade se može ugovorom poveriti pravnim licima ili preduzetnicima koji se bave poslovima održavanja zgrade.

A DRŽAVA?

U slučaju kada odgovorna lica ne izvrše potrebne aktivnosti na održavanju zgrade, a mogle bi da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, radove na održavanju zgrade preuzima jedinica lokalne samouprave.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије