Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

INVESTICIONO ODRŽAVANJE ZA LEPŠE STANOVANJE

I
Agencija Gsigma

Po Zakonu o stanovanju, investiciono održavanje postaje obaveza za sve stambene zajednice, odnosno vlasnike stanova a fond koji se formira redovnim izdvajanjem služiće za ozbiljnije investicije na zgradama. Zgrade u Zrenjaninu u proseku starije od tri decenije.

 

Stupanjem na snagu gradske odluke sve registrovane stambene zajednice na teritoriji Zrenjanina imaju obavezu da formiraju poseban fond za investiciono održavanje. Odlukom su propisani najniži iznosi a cene se formiraju na osnovu kvadrature stana.

Ne računajući zgrade koje su izgrađene poslednjih nekoliko godina, najveći broj zgrada u Zrenjaninu stariji je od 30 godina. Novčani fond koji se formira iz sredstava investicionog održavanja isključivo je u vlasništvu skupštine stanara i služi za poboljšanje stanja zgrade, odnosno za investiciono ulaganje. Najveći broj zgrada je u prilično lošem stanju, na mnogima od kada su izgrađene ništa ozbiljno nije rađeno i novac iz stavke investiciono održavanje služiće za ozbiljnije intervencije.

Vlasnici stanova do sada su izdvajali za tekuće održavanje, čišćenje, sitnije popravke, farbanje…

KORAK KA POVEĆANJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Zahvaljujući fondu za investiciono održavanje konačno će se steći uslovi za sređivanje zgrada. Moglo bi se reći da je to prvi korak ka povećanju energetske efikasnosti zgrada.

Zgrade su tokom svog životnog veka odgovorne za 40 odsto potrošnje energije u svetu. Smanjenje potrošnje energije direktno utiče na ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, duži životni vek zgrade, a doprinosi i zaštiti okoline.

Pod pojmom unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu podrazumeva se širok opseg mera kojima je krajnji cilj smanjenje potrošnje svih vrsta energije, uz iste ili bolje uslove u objektu. Savremeno građevinarstvo podrazumeva primenu standarda energetske efikasnosti, i to kako kod rekonstrukcije postojećih, tako i kod izgradnje novih zgrada.

TERMIČKA IZOLACIJA, ZAMENA RASVETE, SREĐIVANJE FASADE

Do sada u zgradama nije bilo para za ozbiljnije intervencije a iako je bilo stanara koji su shvatili koliko je ulaganje u povećanje energetske efikasnosti najisplativija dugoročna investicija, zbog onih koji nisu želeli da učestvuju, nije se moglo delati. Sada je investiciono održavanje obavezna stavka.

Izradom termičke izolacije zidova, termičkom izolacijom međuspratne tavanske konstrukcije, zamenom postojećih fasadnih prozora i vrata novim, rekonstrukcijom sistema grejanja koja podrazumeva ugradnju toplotnih pumpi i novih instalacija i grejnih tela, rekonstrukcijom sistema za pripremu tople potrošne vode koja obuhvata i ugradnju solarnih kolektora, revitalizacijom postojećeg sistema rasvete ugradnjom odgovarajuće LED rasvete, znatno će se povećati energetska efikasnost starih zgrada koje su gutači energije. To će se svakako odraziti na račune za grejanje i hlađenje.

Uvođenjem obaveznog investicionog održavanja u svakoj stambenoj zajednici stvoreni su uslovi za ozbiljne poslove koji dugoročno poboljšavaju kvalitet stanovanja.

I ne samo što povećava kvalitet stanovanja nego i vrednost nekretnine.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије