Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZELENA GRADNJA KAO IMPERATIV

Z
Zrenjanin jezero

Poslednja nedelja septembra u više od 100 zemalja obeležava se kao Svetska nedelja zelene gradnje. Prilika je to da se govori i skrene pažnja na izuzetnu važnost stimulisanja zelene gradnje koja ne samo što čuva životnu sredinu nego predstavlja ogroman resurs za razvoj svake zemlje, a Srbije pogotovu.

ŠTA JE ZELENA GRADNJA

Zelena gradnja nisu samo samoodržive, pasivne kuće koje štede energiju. Zelena gradnja je pogled na svet a pogotovu na budućnost.

Zelena gradnja je dizajn naših domova, naših škola, radnog prostora, zdravstvenih ustanova…

Zelena gradnja je dizajn naših gradova.

ŠTA KAŽE NAŠA DIKA – STATISTIKA

Nije baš naša statistika ali hajde da se nadamo da će jednom biti.

Zelene zgrade ostvaruju veću isplativost: postižu 16 posto više prodajne cene, 6 posto veće najamnine, 13 posto niže troškove održavanja.

Kod onih koji rade u zelenom radnom prostoru zadovoljstvo je veće 27 posto, broj dana bolovanja je za 25 posto manji, zelene poslovne zgrade smanjuju potrošnju energije za pola, potrošnju vode za 40 posto a emisiju C02 za 40 posto.

DA LI JE ZELENA GRADNJA ZA NAS SAMO PUSTI SAN

U uslovima prilično siromašne zemlje kakva je naša, mnogima se zelena gradnja čini kao pusti san. To, naravno, nije tako.

Sigurno je da svi principi zelene gradnje neće svima biti jednako dostupni i prihvatljivi. Ali, razmišljajte zeleno i počnite od principa koji su apsolutno svima dostupni. Počnite od izbora lokacije, od maksimalnog korišćenja sunčeve svetlosti i toplote. Zatim, razmišljajte o materijalima…Pogotovu ako krećete u izgradnju svog doma. Konsultujte se sa stručnjacima, ima ih dovoljno koji su dobro obavešteni i zeleno orijentisani.

Ako planirate izgradnju poslovnog prostora, mislite zeleno. Bilo da je u pitanju mesto na kom ćete živeti ili mesto na kom ćete raditi, nemojte da dođete u situaciju da uložite svoj novac u objekt koji će u budućnosti od vas tražiti sve više i više. Uložite novac u objekt koji će s godinama vama davati sve više i više.

ŠTA VALJA IMATI NA UMU

Mnogo uslova valja zadovoljiti da biste zeleno gradili. Ali evo osnovnih stvari koje uvek imajte na umu: efikasno koristite građevinsko zemljište, birajte ekološke materijale, razmišljajte o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Zelena gradnja i dalje je skuplja od konvencionalne. Ali, početna razlika vraća se za samo nekoliko godina a dobijate objekat koji je dugotrajniji i definitivno uživa bolji ugled na tržištu nekretnina.

Razmišljajte i o sledećem: ne ostavljate svojim potomcima samo nekretninu, ostavljate im i planetu.

Zato graditi zeleno danas nije izbor – to je imperativ.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије