Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ŠTA TREBA ZNATI O PRIVATNIM IZVRŠITELJIMA

Š
Zgrada suda Zrenjanin

Iako je izmenjeni Zakon o izvršenju i obezbeđenju stupio na snagu još pre godinu i po dana, mnogima nije ni dalje jasno koje su nadležnosti i prava javnih izvršitelja.

Javni izvršitelji imaju isključivu nadležnost prilikom odlučivanja o predlogu za izvršenje radi namirenja potraživanja nastalih iz komunalnih i sličnih delatnosti.

To znači da, ukoliko imate dug za grejanje, struju, vodu, iznošenje smeća, a ne izmirite ga po opomeni komunalnog preduzeća koje vam je uslugu pružilo, možete očekivati rešenje o izvršenju od javnog izvršitelja.

SKRAĆENI ROKOVI

Rok u kome su stranke i druga lica dužni da postupe po nalogu suda ili javnog izvršitelja ne može biti duži od osam dana, izuzev ako zakonom nije određen drugačiji rok.

KAD STIGNE REŠENJE, PRODAJE VIŠE NEMA

Izvršnom dužniku se zabranjuje da otuđuje predmet izvršenja od momenta kada je primio rešenje o izvršenju.

To znači da, kad primite rešenje o izvršenju, a dug će se namiriti prodajom predmeta, više nemate prava da predmet otuđujete.

ŽALBA I PRIGOVOR

Ukoliko kao dužnik smatrate da ste oštećeni, na raspolaganju vam stoji žalba i prigovor.

Žalbom se pobija rešenje prvostešenog suda ili javnog izvršitelja.

Prigovor se podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. 

Žalba i prigovor se podnose u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja.

KAKO SE DOSTAVLJA REŠENJE O IZVRŠENJU

Zakonom je propisano da se izvršnom dužniku koji je pravno lice ili preduzetnik rešenja dostavljaju na adresu sedišta ili adresu za prijem pošte koje su upisane u registru Agencije za privredne registre, a fizičkom licu – na adresu prebivališta ili boravišta koja je upisana kod organa koji vodi evidenciju o ličnim kartama. Ukoliko dostavljanje nije uspelo, rešenje se narednog radnog dana ističe na oglasnu tablu suda.

Dostavljač ostavlja u poštanskom sandučetu izvršnog dužnika ili na drugom mestu na adresi izvršnog dužnika obaveštenje koje sadrži lično ime izvršnog dužnika, svojstvo u postupku, naznaku da će pismeno narednog radnog dana biti istaknuto na oglasnoj tabli suda, naziv i adresu tog suda i upozorenje da se po isteku roka od osam dana od isticanja rešenja na oglasnoj tabli suda smatra da je dostavljanje izvršeno.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије