Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Kako profesionalne upravnike profesionalizovati?

K
zgrada-bagljas

Prošlo je šest godina od kada je na snagu stupio Zakon o stanovanju i stambenom održavanju.

Očigledno dovoljno vremena da praksa “izbrusi” nejasnoće, propušteno, nedovoljno precizno.

Baš zbog toga predložene su izmene i dopune ovog zakona, a javna rasprava o predloženim izmenama traje do 3. oktobra.

U nekoliko gradova, javna rasprava biće organizovana u vidu javne tribine. Zrenjanin nije na spisku tih gradova ali to ne bi trebalo da spreči one koji imaju primedbe da ih i ne pošalju nadležnom ministarstvu.

Šta su najvažnije izmene i dopune postojećeg zakona, koji je još dok se pripremao a i kada je stupio na snagu, izazvao burne rasprave u društvu.

Očigledno je da su stambene zajednice za rešavanje mnogih problema prevelike, pa je izmenama predviđeno formiranje “zajednice ulaza”.

Na skupštini će, predloženo je, moći da glasaju i članovi domaćinstva i zakupci, ako za to dobiju pismena ovlašćenja.  

Izmenama zakona se dopunjavaju odredbe o tome ko sve može biti biran za upravnika, pošto je u vezi sa tim pitanjem bilo brojnih nedoumica, saopštili su iz nadležnog ministarstva. 

Precizira se način primopredaje dokumentacije u slučaju promene upravnika, što je veoma često predstavljalo problem u praksi.

Izmenama zakona sistem profesionalnog upravljanja značajno se unapređuje. Težište odgovornosti se prenosi sa profesionalnog upravnika na „organizatora profesionalnog upravljanja“ kao pravno lice. 

Olakšava se kontrola pružanja usluge kroz uspostavljanje Registra organizatora profesionalnog upravljanja. On će biti javno dostupan.

Predlaže se da Privredna komora Srbija kontroliše rad organizatora profesionalnog upravljanja kao pravnih lica. Predložena je i obaveza kontinuiranog dodatnog obrazovanja profesionalnih upravnika od strane Komore. 

Uvodi se Registar organizatora profesionalnog upravljanja, koji će biti javno dostupan svim građanima kako bi bolje donosili odluke sa kim će da zaključe ugovor o upravljanju. 

Građani će moći da vide koliko zgrada drži jedan organizator profesionalnih upravnika i koliko profesionalnih upravnika zapošljava. 

Takođe, uvodi se javni interes u održavanju tako što se predlažu izmene kojima se preciznije definiše način podrške lokalne samouprave za održavanje i unapređenje stambenih zgrada, kao što je sanacija fasada, uređenje krovova i liftova. Sada lokalna samouprava može da finansira potpuno ili delimično ove radove, saopšteno je iz nadležnog ministarstva.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије