Božićna česnica jedan je od najvažnijih Božićnih običaja. To je obredni hleb ili kolač koji ima veliku simboliku.
Pripremu česnice prate različiti običaji a česnica se razlikuje ne samo od severa do juga Srbije, nego se razilikuje i od sela do sela.
Priprema se na Badnji dan ili rano ujutru na Božić.
U Vojvodini se česnica pravi kao slatki kolač, od domaćih tegljenih kora. Fil za česnicu je od mlevenih oraha, šećera i meda. Negde u taj fil domaćice stavljaju i suvo grožđe i suve smokve. Liči na baklavu ali nije, jer je vojvođanska česnica izrazito suva.
U česnicu se obavezno stavlja novčić. Od srećnog nalazača, domaćin otkupljuje novčić, koji se do sledećeg Božića čuva na ikoni.
U Vojvodini se česnica seče i deli ukućanima.
Koliko ima ženske dece udate u drugim kućama, toliko se parčadi česnice ostavlja za njih. I jedno se parče uvek ostavi za putnika namernika.