Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZRENJANIN ISPOD ZEMLJE

Z
perlez lokalitet batka

Na teritoriji srednjeg Banata registrovano je 336 arheoloških lokaliteta. Novca za ozbiljnija istraživanja nema, pa je ozbiljan turistički potencijal skriven od javnosti a o istoriji Zrenjanina može sa saznati jedino u muzeju.

Na teritoriji grada Zrenjanina i njegove šire okoline živeli su ljudi i pre više vekova.

Kako su živeli, čime su se bavili, odakle su došli i gde su odlazili, jedva da znamo.

Naime, od čak 336 registrovana arheološka lokaliteta, relativno mali broj je istražen.

ISTORIJA SREDNJEG BANATA

Na teritoriji srednjeg Banta registrovano je 336 arheoloških lokaliteta.

U samom gradu i ataru oko njega registrovano je 46 lokaliteta iz perioda od praistorije do srednjeg veka. Arheološki su istraženi antički i srednjovekovni lokalitet kod Toplane 1983. godine, 1987. istražena je srednjovekovna nekropola kod Bime i poslednji, u radnoj zoni Jugoistok – nekropola, 2009. godine.

U zoni Jugoistok otkrivena su dva keltska groba. Srednjovekovna nekropola se materijalom vezuje za period prve polovine 15-og veka.

Arheoloških nalazišta ima i u naseljenim mestima.

U Aradcu, čak 15, i to iz perioda od praistorije do srednjeg veka. Arheološki su ispitani Kameniti vinogradi, Konopnica, Mečka i Leje.

U Botošu je registrovano 13 arheoloških lokaliteta od kojih je u prošlom veku istražena Živanićeva dolja.

U mnogim naseljenim mestima arheološka nalazišta samo su registrovana a nisu istražena.

U ataru Farkaždina je otkriveno šesnaest lokaliteta iz perioda od praistorije do srednjeg veka a ispitani su Selište i Paunovo.

U Orlovatu su, od 8 lokaliteta, ispitana dva: Vinogradske duži i Ciglana.

PERLEZ BOGAT ARHEOLOŠKIM MATERIJALOM

Perlez je jedno od sela koje je veoma bogato arheološkim materijalom. U ataru sela je registrovano dvanaest višeslojnih lokaliteta.

Najpoznatije i veoma često ispitivano je nalazište Batka koje je sistematski istraživano 1949, 1969, 1970-1990, 2008. i 2009. godine.

Nalazište Batka pripada vinčanskoj kulturi 4500 – 3300. godine pre nove ere. Karakteristike ove kulture su da se naselja najčešće podižu pored reka. Objekti za stanovanje su zemunice i nadzemne zgrade. Nosioci vinčanske kulture su zemljoradnici. Alatke se izrađuju od glačanog kamenja i životinjskih kostiju. Najviši domet ova kultura dostiže u tehničkoj obradi i oblikovanju grnčarije, bogatoj dekoraciji a naročito brojnoj i raznovrsnoj plastici.

Na žalost, osim stručnjacima, čak i istražena arheološka nalazišta nisu dostupna široj javnosti, iako se u njima krije ozbiljan turistički potencijal.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије