Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

UPIS NEKRETNINE JEDNOSTAVNIJI OD POLOVINE GODINE

U
Centar Zrenjanina

Preduslov da se, umesto šest odlazaka na šalter kako bi se upisala nekretnine, sve obavi odjednom, jeste donošenje novog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti. Zatim slede izmene nekoliko poreskih zakona.

O novom Zakonu o postupku upisa u katastar nekretnina već je pisano na stranicama Zrenjaninskih krovova. Zakon bi trebalo da bude usvojen u aprilu, a nakon toga, negde do polovine ove godine trebalo bi da bude uvedena i objedinjena poreska prijava za poreze na imovinu i prenos apsolutnih prava.

Za građane, to će biti revolucionarna promena: do sada su, da bi upisali nekretninu, morali najmanje šest puta da idu na šaltere a od polovine godine moći će da posao obave na jednom.

PRVO ZAKON O KATASTRU

Novi Zakon o upisu u katastar nepokretnosti trebalo bi da omogući da građani više ne moraju da imaju direktan kontakt s Republičkim geodetskim zavodom, Poreskom upravom i lokalnim poreskim organima, već da posao obave na jednom mestu – u kancelariji javnog beležnika, odnosno notara.

Ko je samo jednom stao u red pred nekom od ovih institucija, potpuno mu je jasno kolika je ušteda vremena, nerviranja i energije u pitanju.

BRŽI UPIS, BRŽE I REŠAVANJE ZAHTEVA

Novi zakon koji se najavljuje i željno iščekuje ubrzaće upis nekretnine. S druge strane, tako se najavljuje, novi zakon bi trebalo i da konačno reši drugostepeno rešavanje zahteva kod kojih postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi koji se pred katastrom rešavaju i po celu deceniju.

Novi zakon jedan je od koraka ka uvođenju e – katastra. Uređen katastar, odnosno zemljišne knjige, važan su deo sistema a kaže se da je stanje zemljišnih knjiga ogledalo uređenosti jednog društva.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије