Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

NOVOSTI IZ SVETA NEKRETNINA

N
gsigma

PDV se vraća i za nekretninu pod hipotekom.

Zašto su krediti za stanove u stranoj valuti?

Ko ima pravo glasa na skupštini stambene zajednice a ko ima status nedostupnog stanara?

IZMENE ZAKONA O PDV

Građani Srbije koji kupuju prvi stan imaće pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom, predviđeno je izmenama Zakona o PDV  koje je usvojila Skupština Srbije.

Do sada su građani imali pravo na povraćaj PDV za kupovinu prvog stana a sada je to pravo omogućeno i ako je prvi stan koji kupuju pod hipotekom, odnosno stan koji je predmet izvršenja u izvršnom postupku.

Izmene zakona primenjivaće se od 1. januara naredne godine.

STAMBENI KREDITI UGLAVNOM U EVRIMA

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, od ukupno 93 000 stambenih kredita, samo 12 ih je dinarskih.

Iako su banke obavezne da ponude i dugoročne kredite u dinarima, zanemarljiv broj građana odlučuje se da se za krov nad glavom zaduži u domaćoj valuti.

Kamate za stambene kredite u dinarima, inače, iznose oko 5 odsto.

Zašto je to tako?

Stručnjaci tvrde da je za dinarske stambene kredite potrebno da oni koji ih uzimaju imaju dobru kreditnu sposobnost jer je kamata veća a rok otplate kraći. Ipak, za njih ne postoji valutni rizik i kursna lista ih uopšte ne interesuje.

U bankama kažu da interesovanje za dinarske stambene kredite gotovo da ne postoji, bez obzira što je interesovanje za stambene kredite u 2017. godini poraslo zbog povoljnijih kamata.

NEDOSTUPNI I DOSTUPNI

Stanari stambenih zgrada ne mogu više da budu nezainteresovani za poslove održavanja i neophodnih radova. Da se uključe obavezuje ih i novi Zakon o stanovanju.

O stvarima važnim za stambenu zajednicu trebalo bi da odlučuju svi.

Ko se, međutim, tri puta ne odazove pozivu na sednicu skupštine stambene zajednice, dobiće status nedostupnog stanara. Odluke će donositi većina a nedostupni će se sa njima morati da pomire.

Što se tiče prava glasa na skupštini stambene zajednice, stvari stoje ovako: vlasnik posebnog dela zgrade (stan) ima jedan glas, ukoliko ih neko ima više, svaki stan – jedan glas. Vlasnik garaže nema pravo glasa ukoliko ima stan. Ako ima samo garažu, ima i glas, ali samo za stvari vezane za garažu.

U glasanju mogu da učestvuju i zakupci stanova ukoliko se vlasnik tome eksplicitno ne usprotivi.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије