Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Zrenjaninski vitraži

Z
vitrazi

Najlepši vitraži u Zrenjaninu nalaze se u Gradskoj kući i u Rimokatoličkoj katedrali Ivana Nepomuka, ali vitražima su ukrašene i neke privatne kuće.

Istorija vitraža kao tehnike ukrašavanja u Zrenjaninu seže još u drugu polovinu 19. veka kada je za Rimokatoličku crkvu naručen jedan stakleni prozor.

Među najlepše primerke vitraža u današnjem Zrenjaninu spadaju oni u Gradskoj kući, tačnije Županijskoj palati.

Veliki vitraži se nalaze nad glavnim stepeništem u zgradi i simbolično predstavljaju – mudrost, pravdu i moć.

Delo su Eduarda Kracmana, najpoznatijeg vitražiste druge polovine 19. veka. Vitraži su urađeni zahvaljujući prilozima plemstva pa su u donjem desnom uglu svakog od njih prikazani grbovi plemićkih porodica.

Na vitražu pod nazivom “Mudrost” je grb plemićke porodice Nikolić iz rumunskog grada Rudne, na “Pravdi” nemačke plemićke porodice Turn – Taksis, čiji je knez Egon jedno vreme živeo u Ečki, a na “Moći” grb porodice Karačonji iz Beodre, današnjeg Novog Miloševa. 

U jednoj zgradi koja pripada kompleksu fabrike šećera, izgrađenoj 1911. godine, a koja je bila namenjena stanovanju direktora, nalaze se izuzetni vitraži, rad Ivana Marinkovića, autora iz Zagreba.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i zgrada Vilmoša Grinbauma u glavnoj ulici u Zrenjaninu ima vitraže, ali su vrаtа i prоzоri sa оrnаmеntikom bојеnih vitrаžа nа svim zаstаklјеnim pоvršinаmа sаčuvаni samo dеlimičnо.

U međuratnom periodu vitraže su dobili rimokatolička katedrala, 1934. godine, Sinagoga ali i Vavedenska crkva.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије