Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Zrenjaninski pasaži, zaboravljene i zapuštene gradske niše

Z
pasaz

Za razliku o drugih vojvođanskih gradova, u kojima su pasaži i najlepši deo centra, u Zrenjaninu većina pasaža koji spajaju glavnu gradsku i Gimnazijsku i Pupinovu ulicu danas su zapuštena mesta o kojima ne vodi računa niko.

Iako su gradske vlasti prethodnih godina najavljivale donošenje odluke kojom bi bilo obuhvaćeno uređenje pasaža, to se do sada nije dogodilo. O pasažima bi trebalo da se brinu vlasnici poslovnog prostora u njima i stanari ali i grad, koji u svakom pasažu ima i svoju imovinu.

Napuštene i zaboravljene gradske niše akademski slikar i građanski aktivista Rastko Stefanović ne može da odvoji od nebrige o centru grada.

“Pasaži su samo deo zaboravljenog i samom sebi prepuštenom centru grada. U rekonstrukciju glavne ulice, trga i Gimnazijske ulice uložen je veliki novac a onda je sve to prepušteno vremenu bez neke posebne brige. Mreža prolaza kakvi su pasaži imaju veliki potencijal i taj je potencijal u drugim gradovima iskorišćen. Kod nas su zapušteni i devastirani”, kaže Rastko Stefanović.

U Zrenjaninu je pre dve decenije osnovan BID, odnosno Zona unapređenog poslovanja. Ideja je bila da se, kroz ovo udruženje, grad zajedno sa preduzetnicima koji posluju u najužem centru grada zajedničkim snagama ali i novcem brinu od najužem centru Zrenjanina.

Vrlo brzo, udruženje se brinulo o samom sebi, odnosno zaposlenima, pa je čim je istekao ugovor, prestalo da postoji.

“Mislim da bi grad mogao da da neki podsticaj, neku inicijativu. Na primer, raspiše  konkurs za uređenje pasaža, da stimuliše njihovo uređenje. Meni je, na neki način, simpatično, kako je grad dodelio prostorije političkim strankama baš u pasažima. Istina, na spratu. Pa da li vide ti učesnici javnog života u kakvom stanju su ova slepa creva najužeg centra grada”, pita se Rastko Stefanović. 

Iza svakog nemara i nebrige stoji magična formula, nerešeni imovinsko – pravni odnosi. Umesto da obnovimo i prikažemo svu lepotu gradskih pasaža, mi smo ih prepustili vremenu i zaboravu. Prolazimo kroz njih kao kroz prečicu, a oko nam se već naviklo na ružno, zapušteno i prljavo.

Prolazimo kroz njih zato što moramo umesto da u onome što nam je lepo ostavljeno, uživamo.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије