Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

U Beču niče kvart sa plus energijom

U
bec

Dok stanogradnja na našim prostorima uništava energiju ljudi, prirode i životne sredine, u Beču je, nakon dve godine pomnih priprema, počela izgradnja pilot naselja sa „plus energijom“.

Vest o izgradnji novog kvarta „Campo Breitenlee“ u opštini Donauštat objavilo je Predstavništvo grada Beča u Beogradu, ali priču o novom kvartu prenelo je i mnogo evropskih medija.

Novi kvart „Campo Breitenlee“ sa energetskim konceptom budućnosti raspolagaće sto odsto obnovljivom energijom, 557 subvencionisanih stanova, 31 lokalom, obdaništem i lekarskom ordinacijom, prenelo je Predstavništvo grada Beča u Beogradu a objavio portal Ekapija.

Održivi stambeni projekat „Campo Breitenlee“ je inovativni primer stanovanja visokog kvaliteta. Visoko-inovativni energetski sistem kvarta omogućuje snabdevanje sto odsto lokalno proizvedenom obnovljivom energijom za grejanje i hlađenje zahvaljujući geotermalnim bušotinama, termičkoj aktivaciji građevinske konstrukcije, izvorima, toplotnim pumpama i fotovoltajk-postrojenju. Za prirodno hlađenje i prijatnu mikroklimu predviđeno je ozelenjavanje fasada i krovova kao i ostalih slobodnih površina. Planirano je da novi kvart godišnje proizvede višak energije iz obnovljivih izvora to jest da ostvari nulta neto-import energije i nulta neto emisiju ugljenika.

Zbog aktuelnih geopolitičkih događaja i klimatske krize integracija lokalno ostvarenih energetskih viškova u gradski energetski sistem dobija još više na važnosti. Zahvaljujući ovakvim projektima Beč postaje primer za dekarbonizaciju i ujedno može da profitira od ekspertize. Takođe, ovaj pilot-projekat poslužiće za postavljanje zakonske regulative za izgradnju budućih kvartova sa „plus energijom“, saopštilo je Predstavništvo Beča u Beogradu a preneli mediji.

Ono što ovaj projekat izdvaja jeste da se već sada zna da će to biti stanovanje koje je moguće priuštiti.

Dakle priuštivo stanovanje sa visokim kvalitetom življenja. Kvart se gradi na velikom zemljištu u blizini autobuskih stanica i stanica podzemne železnice, ali i obrazovnih ustanova i rekreacijskih zona.

Posebnost stambenog kompleksa, koji nosi naziv Campo Breitenlee, jeste inovativni energetski sistem koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem obimu na godišnjem nivou nego što će se moći potrošiti. Emisije CO2 će biti svedene na nulu. To će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokoefikasnim toplotnim pumpama i fotonaponskim sistemom.

Fasade zgrada će smanjiti potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatizovan unutrašnji prostor.

Ozelenjavanje fasada i krovova te sadnja travnjaka, leja i voćki pobrinuće se za prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mestima za druženje, a stanovnici će imati prilike da se bave urbanim povrtarstvom.

Zgrade će imati zajedničke kao i multifunkcionalne prostore s kantinama, novo će naselje raspolagati i dečjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusedske odnose.

Kvart bi trebalo u potpunosti da bude završen u toku 2024. godine.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије