Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZRENJANIN GRAD SPOMENIKA KULTURE

Z
NARODNO POZORIŠTE TOŠA JOVANOVIĆ

Ko prvi put dođe u Zrenjanin a posebno u centar grada ostane zadivljen arhitekturom i prelepim zgradama u glavnoj ulici od kojih su sve stare više od jednog veka a neke skoro dva. Gotovo sve zgrade u glavnoj gradskoj ulici proglašene su spomenikom kulture i nalaze se pod posebnim režimom zaštite. Neke su pak spomenici kulture od velikog značaja a mi vam predstavljamo ove tri.

TORONTALSKA ŽUPANIJA – ZGRADA SKUPŠTINE GRADA

Jedna od najlepših zgrada u Zrenjaninu svakako je zgrada nekadašnje Torontalske županije, sada zgrada Skupštine grada. Izgrađena je 1820. godine a rekonstruisana 1887. godine. Projektovao ju je arhitekta Josif Fišer a na rekonstrukciji su radile najpoznatije budimpeštanske arhitekte toga doba, Eden Lehner i Đula Partoš.Stilski pripada baroku i neobaroku.

Od kada je sagrađena sve do danas, zgrada nije menjala svoju namenu, a skoro je u potpunosti sačuvala i svoj autentičan izgled.

Sagrađena je da bude sedište Županije. U prizemlju je, u to vreme, bila smeštena administracija a na spratu su stanovali veliki župan i podžupan.

U Baroknoj sali održavale su se županijske sednice ali i balovi.

Izdvajamo i velike vitraže koji se nalaze nad glavnim stepeništem u zgradi. Predstavljaju Mudrost, Pravdu i Moć.

PALATA FINANSIJA – NARODNI MUZEJ

Prelepa zgrada u kojoj se danas nalazi Narodni muzej izgrađena je 1893. godine, namenski kao Palata finansija. Projektovao ju je arhitekta Ištvan Kiš.

Zgrada je u velikoj meri sačuvala svoj prvobitni izgled a od 1966. godine u njoj je smešten Narodni muzej. Obratite pažnju na na slobodnostojeće skulpture na drugom spratu, koje alegorično predstavljaju uspon Velikog Bečkereka krajem 19. veka. Skulpture su rađene u veštačkom kamenu, predstavljaju likove mladića i simbole zemljoradnje, industrije, zanatstva i nauke.

NARODNO POZORIŠTE “TOŠA JOVANOVIĆ”

Zrenjaninsko Narodno pozorište ,,Toša Jovanović” najstarije je pozorište u zemlji sa očuvanom baroknom salom.

Ne zna se tačna godina gradnje ali se pretpostavlja da je to 1835. godina. Ne zna se ni ko ju je projektovao. Takođe se smatra da je pozorište izgrađeno na mestu starog gradskog žitnog magacina iz 18. veka.

Zgrada pozorišta je, za razliku od dve prethodne zgrade, pretrpela nekoliko rekonstrukcija i u XIX i u XX veku. Zanimljivo je da je u pozorište uvedena struja 1927. godine.

Barokna sala jedan je od najakustičnijih prostora u gradu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије