Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

STAN NA DAN SVE UNOSNIJI BIZNIS

S
stan-dnevna-soba

U Beogradu i u Novom Sadu stanarine sve veće jer se vlasnicima više isplati izdavanje na dan nego na mesec. Zakonodavac nikad da reguliše oblast a plaćanje poreza na ovakvo izdavanje najavljuje se godinama.

Izdavanje stana na dan, naročito u velikim centrima, sve je isplatljiviji biznis. Jeste da oko takvog posla ima više – posla, ali je zarada neuporedivo veća nego što bi to bila ona od izdavanja stana na duži rok.

Pogotovu što se zakonodavac ne pretrže sa regulisanjem ove oblasti, a priča o tome da će iznajmljivači plaćati porez traje bezmalo tri godine.

Biznis izdavanja stana na dan naročito je interesantan u velikim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad, ali pušta pipke i u manje ako imaju neki turistički potencijal.

To je dovelo do toga da se manji stanovi u Beogradu i Novom Sadu gotovo ne mogu iznajmiti na duži rok, a ako se i pronađu, stanarine su skočile nebu pod oblake.

ŠTA KAŽE DRŽAVA?

U državama sa uređenim poreskim i svakim drugim sistemom, čim se neki novi biznis pojavi na tržištu, nadležni reaguju ekspresno. Ne može se uzimati a državi ništa ne davati.

Kod nas priče o uvođenju poreza na ovu, za sada polulegalnu delatnost, traju najmanje tri godine. Zanimljivo je kad se pretražuju tekstovi sa ovom tematikom, kako iz nadležnog ministarstva stižu najave, najduže za pola godine, a onda u međuvremenu prođu tri.

Poslednja najava, koju je preneo novosadski Dnevnik a posle preneli i drugi mediji je da bi novi Zakon o ugostiteljstvu, a tu bi nekako spadalo i izdavanje stana na dan, trebalo očekivati u prvoj polovini ove godine.

Predlog je da se svi smeštajni kapaciteti obavezno kategorišu a onda potpadnu pod poreske tarife.

Do tada, pokušano je da se deo obaveze prebaci na upravnike zgrada, odnosno da upravnici budu ti koji će, s obzirom na to da imaju spisak stanara, voditi računa i o izdavanju stana na dan.

Na stranu što to uopšte ne spada u posao upravnika, možda bi ideja mogla i zaživeti u manjim gradovima, gde upravnici upravljaju jednom ili dvema zgradama. U Beogradu, pak, ima upravnika koji upravljaju i sa po 300 stanova.

Platforme preko kojih se stanovi izdaju na dan upozoravaju korisnike da obavezno prouče lokalne zakone o porezu. Čak i kad bi hteli, iznajmljivači stana na dan u Srbiji ne bi porez mogli ni da plate, jer ih sistem ne prepoznaje.

Tako da ostaje da sačekamo najavljeni zakon ako ga i ove godine uopšte bude bilo.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије