Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ŠTA SE PLANIRA ZA MALU AMERIKU

Š
Zrenjanin, gradsko jezero

Mala Amerika jedno je od najstarijih ali i najatraktivnijih gradskih naselja. Planom generalne regulacije koji je na javnoj raspravi, gradski urbanisti unose neke novine od kojih je najvažnija formiranje nove ulice.

 

Mala Amerika jedno je od najstarijih ali i najatraktivnijih gradskih naselja. Ovo naselje, prevashodno namenjeno stanovanju, ima izuzetnu ambijentalnu, kulturno-istorijsku i graditeljsku vrednost. Zauzima prostor od 63,59 hektara.

ŠTA PLANIRAJU URBANISTI

Prema planu generalne regulacije koji je na javnoj raspravi, naselje je podeljeno na četiri urbanističke celine.

Prva celina od 13,34 hektara omeđena je Jezerom 1 i ulicama Zmaj Jovinom, Jovana Popovića i Gundulićevom, planirana je za porodično stanovanje.

Druga, od 8,99 hektara, deo je naselja gde se nalazi Sud, Reformatorska crkva, Kulturni centar, zgrada Crvenog krsta, Plankova bašta…

Od onoga što bi javnost moglo interesovati u ovoj zoni jeste da je bivša upravna zgrada Trgovinskog „Banat“, koja se sada nalazi u privatnim rukama  (i prodaje godinama), predviđena za izgradnju poslovnih objekata.

Treća zona od 26,17 hektara obuhvata Kej 2. oktobra i predviđena je za višeporodično stanovanje. Tu je moguća izgradnja stambenih objekata najviše do 5 spratova. U ovom delu nalaze se sportski tereni a urbanisti planiraju rekonstrukciju čuvenog zrenjaninskog parka i šetališta Čokligeta.

U četvrtoj celini, koja zauzima 15,10 hektara oko Jezera 2, planirana su dečja igrališta, parkinzi kao i rekreativni sadržaji.

NOVA ULICA I MOST NA SUVOM

Prema Planu generalne regulacije Male Amerike na prostoru između ulica Brigadira Ristića i Žarka Zrenjanina, pored Jezera 2, u narednim godinama trebalo bi da nikne jedna nova ulica. U toj ulici mogle bi se graditi porodične kuće ali i zgrade za višeporodično stanovanje.

Za Most na suvom, koji je postao jedan od gradskih simbola, predviđeno je rušenje, odnosno uklanjanje.

Što se tiče gradskih jezera, i ona će dobiti svoje mesto u novom planu. Ono što može da predstavlja problem jeste da jezera pripadaju trima mesnim zajednicama pa će se praktično planiranje svakog od njih regulisati pojedinačnim planovima za svaku mesnu zajednicu ponaosob.

U svakom slučaju, u narednom periodu, Mala Amerika biće vrlo zanimljiva za investicije svake vrste.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије