Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Od advokata do zubara – priča duga više od jednog veka

O
stomatoloska-poliklinika

Jedna od najlepših zgrada u Zrenjaninu je zgrada u kojoj je danas smeštena Stomatološka poliklinika.

Ova zgrada priča dve priče, jednu graditeljsku i istorijsku a drugu o razvoju stomatološke službe u našem gradu.

Zgrada se nalazi u režimu zaštite jer je, zbog svoje graditeljske vrednosti, proglašena za kulturno dobro.

Zgrada je zidana pre 110 godina, kao luksuzna jednospratna vila smeštena u blizini centra grada, za porodicu lokalnog advokata.

Razuđene je osnove, u obliku slova H, sa uvučenim središnjim delom na kome se nalazi najinteresantniji motiv cele građevine – lođa oblikovana u duhu renesansnih Paladijanskih vila.

Fasada je obogaćena gipsanom plastikom u vidu prepleta girlandi iznad otvora, a lođa ima udvojene stubove sa jonskim kapitelima, ogradom i atikom od balustera. Uglovi vile istaknuti su piramidalnim krovom sa dekorativnim lukarnama, pišu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Zgradu je od njenog prvog vlasnika, odnosno od Dunavske banke, 1928. godine preuzeo Okružni odbor Ureda za osiguranje radnika.

Kako se u ovu zgradu mogla smestiti samo administracija, u dvorištu je, godinu dana kasnije, sazidana zgrada koju danas poznajemo kao zgradu Hitne pomoći.

Izgrađena je prema projektu lokalnog inženjera Pavla Ninkova u eklektičkom duhu.

Danas je u ovoj zgradi smeštena Stomatološka poliklinika.

Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” na svom sajtu piše o istoriji stomatološke prakse u Zrenjaninu.

Pionir stomatološke prakse u Zrenjaninu bio je dr Rudolf Šverer – lekar opšte medicine sa specijalnom zubnom praksom sa još dva zubara. On je počeo od male zdravstvene stanice, a odlazeći u penziju 1960. godine ostavio je za sobom Stomatološku polikliniku.

Nov period u razvoju zdravstvene zaštite nastaje 1953. godine osnivanjem Doma narodnog zdravlja. Tada u Zrenjanin dolazi da radi prvi zubni lekar sa stomatološkim fakultetom dr Smiljko Slankamenac, da bi mu se sledeće godine pridružila još dva stomatologa dr Branko Grujić i dr Ružica Ajgenmaht, koja prva počinje organizovani rad na sanaciji karijesa kod dece. Dolaskom novih stomatologa zubari bivaju dislocirani u seoske ambulante.

Prvi stomatolozi u Stomatološkoj poliklinici, gde se obavlja stomatološka zdravstvena zaštita odraslih, su dr Stojan Ostojić i dr Branko Grujić, a ostali terapeuti su zubari.

Program preventivne stomatološke zaštite je uveden 1981. godine.

Danas je i ova zgrada kao i ona u dvorištu u veoma lošem stanju. Ne samo što je spolja ruinirana nego i njena unutrašnjost ne odgovara nameni. No, ozbiljnija rekonstrukcija se ne spominje.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије