Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KOME PRIPADA GRAD

K
berlin

Kome pripada grad, upitali su se Berlinci suočeni sa rastom kirija. Jer, u Berlinu čak 85 odsto stanovnika, prema nekim podacima, živi u iznajmljenim stanovima.

Kirije su, naime, i pored krize koja postoji i koja se tek najavljuje, ne samo zadržale visoki nivo, nego i rastu. Toliko da dobar deo porodica ne može da ih plati ili ako ih plati, ne ostane im previše novca za normalan život. To je već znak za uzbunu. Ne samo za one koji skupu kiriju plaćaju, nego i za one koji prodaju druga dobra. Jer, ako najveći deo porodičnog budžeta ode na kiriju, malo će preostati za trošenje na ostalu potrošnju.

Ipak, Berlin ne spada u gradove sa najskupljom kirijom za stanove prosečne kvadrature. Čak je i u donjem delu tabele.

Najskuplju mesečnu zakupninu plaćaju Parižani, stanovnici Londona i Luksemburga, a ne zaostaju mnogo ni stanovnici Dablina, Helsinkija, Stokholma, Kopenhagena…

Kirije su toliko visoke da, prema pisanju nekih medija, korona divlja u Madridu jer su stanovnici ovog grada prisiljeni da stanuju u malim stanovima u gusto naseljenim četvrtima ili čak da te male, vrlo često potpuno neuslovne stanove, deli i nekoliko stanara.

Mesečni najam sve je skuplji i u popularnim gradovima Srbije, Beogradu i Novom Sadu. Pronaći pristojan stan u Novom Sadu ispod 200 evra mesečno, postala je naučna fantastika.

S jedne strane, stanogradnja u punom zamahu, gradi se na svakom ćošku a s druge, stanarine sve skuplje.

Pored starog dobrog pravila, da dok je potražnja veća od ponude, cene će rasti, ima tu još nečega.

Oni koji su se bavili istraživanjem fenomena sve skupljih stanarina u evropskim gradovima, došli su do zaključka da odgovor treba tražiti u – gradskom zemljištu.

Gradsko zemljište na kom je moguće graditi ograničen je resurs. Ima ga koliko ga ima.

Oni koji imaju novca dovoljno a i da im pretekne, zemljište kupuju. Ne može biti jeftinije, može samo da poskupi. I čekaju.

Otud pitanje sa početka, kome pripada grad.

Da li se nešto slično dešava i u Srbiji? Što se više gradi, kvadrati su sve skuplji. I rast cena se tek očekuje. Kako kvadrata za prodaju, tako i za iznajmljivanje.

Za razliku od Berlinaca, koji od svojih gradskih vlasti traže da se ograniči rast stanarina na prihvatljiv nivo, kod nas još takvih glasova nema.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије