Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

RAT GEODETA I NOTARA PREKO LEĐA GRAĐANA

R
Opstina Zrenjanin

Poslednjih dana mediji su preplavljeni informacijama koje stižu iz dva, očigledno zaraćena, tabora. Rat se vodi preko medija a potpuno sluđuje one koji koji imaju posla sa jedne strane katastrom a s druge sa notarima.

Obe strane spadaju u javne službe, imaju javna ovlašćenja, čime su dimenzije ovog sukoba, iza kog očigledno stoje neki, široj publici nepoznati motivi, nesagledive.

Jedna je strana Republički geodetski zavod, kolokvijalno katastar a druga su notari, odnosno javni beležnici.

Sve je počelo idilično. Uredbom po kojoj više ne morate na šalter katastra, nego će elektronski sve što je potrebno da umesto vas uradi notar.

Problemi u raju počeli su prvih dana primene uredbe a zaoštrili se poslednjih dana.

Reč ima katastar

Zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmeta od strane jednog broja javnih beležnika, Republički geodetski zavod je u proteklom periodu morao da obustavi 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija, zvanično je saopšteno iz ove institucije..

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu pojedinih javnih beležnika, Republički geodetski zavod je primoran da uputi apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate.

Proveru rada javnih beležnika građani mogu izvršiti na sajtu RGZ, dodaje se u saopštenju koje su preneli svi mediji.

Reč imaju notari

Svojim se saopštenjem oglasila Javnobeležnička komora.

„Javni beležnik ne može da izdaje izvode iz katastra jer nema propisanih uslova kako da ga overi, u kom formatu da ga izda i kako da ga naplati. Kad Vlada Srbije propiše uslove za izdavanje mi ćemo onda to raditi“, rekao je predsednik komore za Novosti.

Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti predviđeno je da se uslovi izdavanja izvoda bliže urede podzakonskim aktom. Takav akt, međutim, još uvek nije donet.

A šta kaže država

Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić uputila je dopis Vladi Srbije u kojem ukazuje da Republički geodetski zavod (RGZ) “kontinuiranim neprimerenim primedbama” o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu, saopštio je kabinet ministarke a preneli mediji.

Ministarstvo pravde smatra “potpuno nedopustivim” navode RGZ da su izvodi iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici “plagirani”, “u potpunoj suprotnosti sa zakonom”, da predstavljaju “direktnu krađu proizvoda RGZ”, kao i da se građani i privreda u te izvode ne mogu pouzdati i da treba da ih pribavljaju kod registrovanih geodetskih organizacija.

Kako je saopšteno, Ministarstvo pravde ocenjuje da su takve tvrdnje RGZ  “očigledan pokušaj dezavuisanja javnosti sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvenih upitnih rezultata rada”.

Ministarstvo pravde ukazuje da se u izvodima bez izuzetka navodi da je izvor podataka RGZ, a da podaci o nepokretnosti nemaju nikakve sadržinske razlike.

A šta kažete vi?

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије