Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

JESENJE SPREMANJE STANA

J

Pred nama je, kažu meteorolozi, lepa i topla jesen. Iskoristite ove septembarske dane da oslobodite svoj životni prostor nepotrebnih stvari. Ni ne znate koliko ćete se nakon toga bolje osećati.

Na temu feng šuija naći ćete dsetine tekstova, od toga kako da vam bude okrenut krevet do toga kako da uredite kupatilo. Nešto od toga je moguće uraditi, nešto je nemoguće ali zanimljivo.Meni se od filozofije feng šuija a u vezi sa uređenjem životnog prostora najviše dopada onaj deo koji kaže – oslobodite svoj životni prostor nepotrebnih stvari.

Mislite da ih nemate. Grdno se varate.

U SVAKOM OD NAS ČUČI MALI SAKUPLJAČ

Evo malog testa: otvorite jednu kuhinjsku fioku. Šta se sve tu može naći: gumice za tegle koje će možda zatrebati a kad zatrebaju od dugog stajanja odmah pucaju, reklamne modlice za kolače a od deset ili više koristite najviše tri, četiri ili drvene i plastične varjače kojima je vek davno istekao ali vam nekako dođe žao da ih bacite.

Gomilanje stvari i nered štetno utiču na osnovne životne funkcije u nekom prostoru.

Sad u pomoć zovemo feng šui Koncepcija čistoće u filozofiji feng šui podrazumeva i generalno sređivanje: sortiranje stvari tako da sve imaju svoje mesto, popravke pokvarenog, bacanje nepotrebnog, neupotrebljivog i svega što nije u funkciji, što nam se ne dopada ili ga ne koristimo duže vreme.

Navika da čuvamo, skladištimo i sakupljamo nepotrebne stvari koje ne koristimo (pod izgovorom da će nam možda jednog dana zatrebati) ukazuje na to da duboko u sebi imamo naviku da čuvamo strah, tugu, nezadovoljstvo, brigu…

Nisu stvari te zbog kojih život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja. Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, siromaštvu, verujemo da ce nam sutra to nedostajati i da nećemo moći da ispunimo te potrebe. Tako kaže feng šui.

PRAVILO BROJ JEDAN: BEZ SENTIMENTALNOSTI

Dakle, zadatak za ove prijatne jesenje dane: otvorite ormare, od kuhinjskih delova do garderobera.

Budite strogi prema sebi: izbacite sve što vam ne treba. Plastične posude, nagomilane najlonske kese, rasparene čaše i puknute šolje. Prekontrolišite ostatke začina, pudinga, čajeva, sigurno ćete naći i ono čemu je rok upotrebe davno istekao.

Desetkujte garderobu: stručnjaci kažu da ono što niste obukli tri godine, i ne treba vam. Pregledajte papire, račune, ugovore ( sada potpisujete ugovor za svaku stvar, od paketa za kablovsku i mobilni do minusa u banci), pogledajte šta je davno isteklo i bacite. Ono što će vam biti potrebno, klasifikujte, označite i pospremite. Iz kupatila pobacajte sve što ne koristite. Kutijice sa kremom koja se okorela, sapunčiće stigle sa raznih putovanja koji vam apsolutno nikad neće biti potrebni. Iznenadićete se koliko ćete vreća za smeće napuniti.

Zvalo se to feng šui ili veliko jesenje spremanje, tek ne budite lenji. Ni sentimentalni.

Kad ispraznite i oslobodite prostor, mnogo ćete se bolje osećati.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије