Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

IZNAJMLJIVANJE STANA NE MORA DA BUDE MUKA

I
Gordana Bozic

Iako u Srbiji većina podstanara ali i vlasnika nekretnina za izdavanje nekako više voli da se međusobno dogovori, primeri iz prakse pokazuju da je iznajmljivanje preko licencirane agencije najsigurnije rešenje

Ko se seli taj se neveseli, kaže jedna narodna poslovica. Nije dosta što ste podstanar, i što ste se u svom podstanarskom stažu selili ko zna koliko puta, nego i svaki put strahujete kako će vam sledeći podstanarski život izgledati.

Ako ste vlasnik stambenog prostora koji biste da iznajmite, ni vaše muke nisu male.Koga ćete pustiti u nekretninu, hoće li vam ostati neplaćeni računi, u kakvom će vam stanju ostati nekretnina a da ne govorimo o tome da vam se mogu useliti podstanari kojih se ne možete lako ni rešiti.

Zato je jedan od prvih dobrih koraka obratiti se licenciranoj agenciji za nekretnine – to što su vaši strahovi, i vaše dileme, agenti su u svom stažu već imali, i sve što ste imali da pitate, njih su već pitali.

Ako se odlučite za agenciju od agenata ćete dobiti korisne informacije. Ako se odlučite da sami delate, evo nekih saveta koji ne mogu da škode.

UGOVOR ŽIVCE I NOVCE ČUVA

I za jednu i za drugu stranu, i za stanare i za vlasnike stana, najbolji način da se zaštite jeste – ugovor.

Ugovor je dokument koji će koristiti u slučaju bilo kakvog spora i većeg odstupanja od onog što je prilikom zakupa dogovoreno. Kompletan odnos između zakupodavca i zakupoprimca reguliše se putem tog ugovora, a prema odredbi člana 7. stav 2. Zakona o stanovanju.

U ugovor se unose prava i obaveze i jednih i drugih, zatim važni podaci o stanu, koji je predmet zakupa.

U ugovoru stoji i vreme trajanja zakupa, visina i način plaćanja zakupnine i računa. Navedeno je i koji su to slučajevi zakonitog prestanka zakupa i postupak stranaka, u toj situaciji, dužina otkaznog roka.

U slučaju da stanar misli da su njegova prava povređena, ugovor će mu pomoći. I obrnuto, ugovor štiti i vlasnika od nesavesnih stanara.

Kad sastavljate ugovor, gledajte da se u njemu nađu sva važna pitanja: od visine stanarine, kada se ona može podizati, o čuvanju imovine, vraćanju depozita i slično.

ŠTA KAŽE ZAKON

Prema Zakonu o stanovanju, stanodavac daje pismeni otkaz sa rokom od 90 dana, u zimskom periodu 120.

Podstanar daje otkaz sa otkaznim rokom od 30 dana.

Sve se radi pismenim putem, jer u slučaju bilo kakvog spora, morate imati pisani dokaz.

Gledajte da u ugovor unesete sve detalje.

Ugovor se ne mora overiti kod notara, već je dovoljno da ga potpišu dva svedoka i on će imati pravnu snagu kao i da je overen.

I ZAPISNIK JE VAŽAN PAPIR

Ugovor je obavezan dokument bilo da je stan odnosno nekretnina koja se izdaje nenameštena ili nameštena.

Ukoliko je stan namešten, dobro će doći i zapisnik o primopredaji.

Osim popisa stvari u stanu, u zapisniku bi trebalo da se nađu i sve primedbe i eventualni nedostaci, odnosno oštećenja koja već postoje na nameštaju ili uređajima.

Kako se danas sve plaća, postupite sa zapisnikom isto kao i sa ugovorom – neka ga potpišu i dva svedoka, osim stanara i vlasnika.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије