Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

HAJ CA, VINCA CA, VINCA RUMENA

H

Iako se srednji Banat dugo nije smatrao podnebljem idealnim za uzgoj vinove loze, uporni vinogradari i vinari iz nekoliko sela u okolini grada pokazali su da su vina proizvedena od grožđa sa banatske zemlje sasvim solidnog kvaliteta

Vinski je Srem, vinski je južni Banat, vinski je sever Bačke. Može li se dobro vino napraviti u srednjem Banatu? Dugo se smatralo da je to nemoguće.

A onda je pre desetak godina nekoliko entuzijasta u selima u okolini grada prvo obnovilo zapuštene vinograde svojih deda i pradeda a onda krenulo u eksperiment – napraviti dobro vino srednjeg Banata.

MOŽE LI ŠILER DA POSTANE BREND

Vinograde u gotovo svakom domaćinstvu dekretom je uvela, ko bi drugi, nego Marija Terezija. Ova pametna vladarka, kako bi podigla zdravstveni nivo svojih podanika, koji su umirali mladi od bolesti močvare, vlage i vetra, naredila je da svako domaćinstvo mora imati svoju baštu a u bašti po jednu voćku svake sorte, od najranije do najkasnije, ne bi li stanovništvo jelo voće što je duže moguće. U tom obaveznom delu našla se i vinova loza. Po par čokota stonog grožđa a po koji i vinskog. E, sad šta napraviti kad imaš malo belog, malo crnog grožđa i to još različitih sorti?

Napraviti vino od svog grožđa, jednu kupažu svega što se obere u vinogradu. To se vino zvalo i zove šiler vino. Nepravedno zaboravljeno pa onda od pre nekoliko godina vraćeno u žižu.

Šiler vino idealno je da se od njega napravi brend. Srednji Banat ne može konkurisati vinima od sorti koje uspevaju bolje na drugim prostorima ali ne postoji nijedan razlog da vinari iz ovih krajeva ne promovišu vino koje se autentično pravilo ovde pre više od jednog veka.

BANATSKI PUT VINA

Putevi vina nešto je što u svetu privlači turiste. Mogućnost da svrate u vinariju koja je odmah pored vinograda, da od vlasnika saznaju sve o onome što se u vinogradu nalazi i da degustiraju vina iz podruma, tu na licu mesta, nova vrsta turista prosto obožava.

U stidljivim pokušajima da se promoviše domaće vino kao način rada i zarade, kao novi vid turizma, na putu vina našlo se i nekoliko vinarija u okolini Zrenjanina.

Na putu Novi Sad – Zrenjanin, kod Aradca može se videti specifično obeležje kojim se upućuje na Vinski podrum Šomođi.

Relativno dobrim putem može se stići do podruma porodice Šomođi i u prijatnom ambijentu probati vino proizvedeno od grožđa iz porodičnih vinograda koji se nalaze na nekoliko lokacija.

U Orlovatu, selo poznatom po Urošu Prediću, na mapi je vinski podrum Kojčić.

U Melencima, podrum Dragiše Gvožđana.

Ima dobrih vinara koji nemaju registrovane podrume ali prave dobro vino, kao što je još jedan Orlovaćanin, Branislav Prohaska.

Svake godine udruženja vinogradara i vinara srednjeg Banata održavaju manifestaciju pod nazivom „Najbolje vino srednjeg Banata“. Prilika je to da se probaju zaista kvalitetna vina a neka od njih ne zaostaju za onim mnogo poznatijim iz južnog Banata ili sa padina Fruške gore.

Promocija vinogradarstva u srednjem Banatu mogućnost je da se mladi ljudi zadrže u selima koja se poslednjih decenija prazne a kuće u selu ostaju prazne.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије