Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Snažno, neustrašivo, spremno i radosno sa Viva Magentom

S
boje

Novu godinu, ako je suditi po izboru boje za 2023. počinjemo snažno, neustrašivo ali radosno i optimistično.

Tradicionalno, na kraju svake godine bira se Pantone boja godine. Stručnjaci iz Instituta za boje svojim izborom sugerišu boju koja će biti dominatna u modi, lepoti, jednom rečju životnom stilu.

Nova Pantone boja za 2023. nosi naziv “Viva Magenta”.

Moćan grimizni ton dolazi iz porodice crvenih tonova i njegova nijansa nalazi se između toplog i hladnog. “Viva Magenta” podseća na živahni ton maline, a predstavlja snagu, živost i kreativnost. “Viva Magenta” je odvažna i neustrašiva, podstiče rast, optimizam i radost, tako su boju za 2023. definisali stručnjaci Pantone instituta.

Inače, nijansa “Viva Magenta” uvedena je u paletu boja Pantone 2019. godine, a njen brzi uspon do statusa vladajuće boje delom odražava događaje koji su tome prethodili. Ovo je, kako su rekli u institutu, nekonvencionalna boja za nekonvencionalno vreme.

Za novu dominantnu boju “Viva Magenta” iz Pantonea kažu i sledeće:

„Gledamo boju koja naglašava našu promenu perspektive, koja naglašava našu potrebu da se osećamo osnaženo i koja nam uliva snagu da možemo hrabro i pozitivno i neustrašivo prihvatiti novi put s poverenjem. Osećamo da je to boja koja odražava globalnu inovaciju i transformaciju koja se odvija, kao i boja koja naglašava ekspanzivne mogućnosti koje leže pred nama“.

Američka kompanija Pantone najveći je globalni autoritet za boje.

Ekipa iz Instituta za boje Pantone, specijalne poslovne jedinice kompanije Pantone, prvu je boju odabrala 2000. i to Cerulean plavu. Od tada do danas cilj instituta je naglasiti odnos boja i društvenih trendova, tako da odabrana boja odražava globalnu kulturu, raspoloženje u određenom razdoblju. Tokom selekcijskog procesa stručni žiri sastavljen od predstavnika različitih područja, od marketinga do psihologije, analizira i predviđa trendove uzimajući u obzir sve od sveta zabave, putovanja i tehnologije, pa do kulturnih događaja.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије